Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO

Župa nije mjesto gdje se ide družiti, već mjesto gdje se raste u vjeri, zajedno sa drugim vjernicima Pokušajmo ne dekristijanizirati župu. Ako Isus ne postane srce Župe, ona će postati kao polje suhih kostiju

Foto: Pixabay

 

U nekim župama se obavlja mnogo društvenih aktivnosti. Zato ljudi ne idu u njih kako bi tražili Isusa, već kako bi se bavili rekreativnim i društvenim aktivnostima. Rijetko se nalazi župa koja živi duhovnu dimenziju. Usuđujem se reći da i liturgije koje se održavaju u mnogim župama imaju više društvenu, nego duhovnu dimenziju.

Nikad neću zaboraviti kako mi je jednom, dok sam bio župnik, jedan mladić rekao da u župu ide s namjerom da pronađe djevojku za ženidbu

Liturgije koje se održavaju su teatralne. Nemaju ništa Kristova. Netko može i izjaviti: „Kako je bila lijepa ceremonija!” Ali mnogi iz zbora se vraćaju kući bez namjere i volje da postanu bolji. Događa se da mnogi katolici idu u crkvu u kojoj je svećenik dobar zabavljač.
Nikad neću zaboraviti kako mi je jednom, dok sam bio župnik, jedan mladić rekao da u župu ide s namjerom da pronađe djevojku za ženidbu. A ja sam mu rekao: „Dragi mladiću, ovdje se dolazi tražiti Isusa.”

Župa je mjesto gdje se traži Isusa, kruh koji ne nestaje; tko nađe Isusa, siti se kruhom ljubavi

Danas neki razvedeni ljudi, zbog samoće koju trpe, odluče ići u neku molitvenu zajednicu, ne kako bi tražili Isusa, već kako bi pobjedili samoću koju žive.
Župa nije mjesto gdje se ide družiti, već mjesto gdje se raste u vjeri, zajedno sa drugim vjernicima.
Župa je mjesto gdje se traži Isusa, kruh koji ne nestaje; tko nađe Isusa, siti se kruhom ljubavi. Vrlo je lijepa molitva psalmista koja kaže: „Nasiti me jutrom, Gospodine, kruhom svoje ljubavi!” Ovaj kruh nikad ne nestaje. Uvijek je svjež i mirisan.

Hrabro! Pokušajmo ne dekristijanizirati župu. Ako Isus ne postane srce Župe, ona će postati kao polje suhih kostiju. Ako se u župi traži Isusa, u njoj će biti poplava svetaca i svetih djela, jer će Uskrsnuli dahnuti Duha Svetoga, Gospodina koji daje život.

ALELUJA. ALELUJA.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh