Poučne priče

POTICAJNA PRIČA

Žrtva siromašnog vozača „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“ (M. Gandhi)

Foto: Shutterstock

 

Bai Fangli, 74-godišnji vozač rikše, vratio se 1987. u svoj rodni grad s namjerom da se s tog teškog posla povuče u mirovinu. Prolazeći pored poljâ svog rodnog mjesta, vidio je djecu koja rade na njima jer su bila previše siromašna da bi se mogla školovati…

Kad je to vidio, Bai se vratio u Tianjin, na svoj posao vozača rikše. Unajmio je skroman smještaj blizu željezničke stanice, i radio je po cijele dane, jeo skromnu hranu i nosio već iznošenu odjeću koju su drugi odbacili. Sav mukotrpno zarađen novac, davao je onoj siromašnoj djeci.

Kad je napunio gotovo 90 godina, posljednji je put dovezao rikšu do srednje škole Tianjin Yaohu, kako bi djeci donio ono što je zaradio…

Sveukupno je Bai donirao 350 000 juana, pomogavši tako da više od 300 učenika nastavi školovanje. Nesebični vozač rikše preminuo je 2005. godine, ostavivši iza sebe priču o nesebičnosti i ljubavi prema bližnjima.

Ako je siromašni vozač rikše, u iznošenoj odjeći i bez obrazovanja uspio osigurati stipendije za 300 učenika, zamisli tek što može učiniti svatko od nas za pozitivne promjene u svijetu! 

*rikša ‒ u dalekoistočnim zemljama, laka dvokolica koju (obično trčećim korakom) vuče čovjek, namijenjena za prijevoz putnika (www.enciklopedija.hr)

Prevela: A. Z.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh