Preporučamo

NEMAM DOVOLJNO VJERE DA BIH BIO ATEIST

ZNANSTVENICI UTVRDILI Kolika je vjerojatnost da je život nastao slučajno

Foto: Shutterstock

 

I ateisti i teisti se slažu: vjerovati da je život nastao slučajno jednako je kao, npr. vjerovati da je avion nastao tako što je olujni vjetar prošao kroz smetlište i u tom su se vihoru svi djelići spojili u funkcionalno vozilo…

 

Ateisti i teisti podjednako, računali su kolika je vjerojatnost da je život nastao slučajno iz neživih kemijskih tvari. Brojke do kojih su došli nevjerojatno su male – praktički nula. Na primjer Michael Behe kaže kako je vjerojatnost da jedna molekula bjelančevine (ona sadrži oko stotinu aminokiselina) nastane slučajno jednaka vjerojatnosti da čovjek vezanih očiju pronađe jedno označeno zrnce pijeska u Sahari tri puta za redom. A jedna molekula bjelančevine ne predstavlja život; da bismo dobili život, treba nam oko dvije stotine tih molekulâ! (V. Strobel, Case for Faith, 99-101.)

Kolika je vjerojatnost da jedna molekula bjelančevine nastane slučajno…

Ta je vjerojatnost gotovo nula. Mi, štoviše, vjerujemo da ta vjerojatnost zapravo jest nula. Zašto? …

Primjer: Ako netko baci novčić, kolika je vjerojatnost da će pasti ʽna glavuʼ? Pedeset posto, kažemo. Da, ali što uzrokuje da ispadne glava? Je li to slučajnost? Ne, osnovni je uzrok inteligentno biće koje je odlučilo baciti novčić i u to uložiti svoju snagu. Sporedni, drugi uzroci kao što su fizička snaga vjetra i gravitacija također utječu na rezultat bacanja. Kad bi nam sve te varijable bile poznate, mogli bismo unaprijed izračunati što će pasti kad bacimo novčić. No, budući da nam te varijable nisu poznate, koristimo pojam „slučajnost” kako bismo prikrili svoje neznanje.

Ne smijemo dopustiti ateistima da svoje neznanje prikrivaju pojmom „slučajnost”

Ne smijemo dopustiti ateistima da svoje neznanje prikrivaju pojmom „slučajnost”. Ako ne znaju kojim je prirodnim mehanizmom prvi život mogao nastati, tada bi trebali priznati da ne znaju, a ne predlagati loš pojam koji naravno uopće nije uzrok. „Slučajnost” je samo još jedan primjer kako darvinisti prakticiraju lošu znanost. (…)

 

Iz knjige N. L. Geislera i F. Tureka „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist”. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 30 umjesto 120 kuna!
Besplatna dostava za narudžbe iznad 200 kn (više na www.figulus.hr).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh