Vjera i znanost

NA SVEUČILIŠTU U PADOVI

Znanstvenici prema Torinskom platnu napravili 3D prikaz Isusova tijela Istraživanja pokazuju da je Isus bio čovjek iznimne ljepote. Visok 180 centimetara, dok je tadašnja prosječna visina iznosila 165 centimetara…

Znanstvenici prema Torinskom platnu napravili 3D prikaz Isusova tijela

„Vjerujemo da smo otkrili kako je Isus izgledao“, rekao je profesor Giulio Fanti sa Sveučilišta u Padovi.


Tim talijanskih profesora i znanstvenika kreirao je 3D prikaz Isusova tijela služeći se Torinskim platnom.

„Ova je skulptura trodimenzionalni prikaz čovjeka s platna u stvarnoj veličini, stvorena nakon preciznih mjerenja preuzetih s tkanine u koju je Kristovo tijelo bilo omotano nakon raspeća“, objašnjava Giulio Fanti, profesor na Sveučilištu u Padovi, koji proučava Torinsko platno.

Isus je bio visok i lijep

„Naša istraživanja pokazuju da je Isus bio čovjek iznimne ljepote. Visok 180 centimetara, dok je tadašnja prosječna visina iznosila 165 centimetara. Također, imao je kraljevsko, veličanstveno držanje.“

Na 3D prikazu vide se i rane koje je Isus zadobio tijekom svoje muke.

„Izbrojao sam 370 rana nastalih bičevanjem, ne računajući rane s bočnih strana, jer su samo stražnji i prednji dijelovi tijela bili omotani platnom. Stoga možemo pretpostaviti da je primio najmanje 600 udaraca. Osim toga, trodimenzionalna rekonstrukcija pokazala nam je da je u trenutku smrti bio nagnut na desnu stranu, jer mu je desno rame bilo tako dislocirano da je oštetilo živce“, rekao je profesor Fanti.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh