Preporučamo

RANIJA ISTRAŽIVANJA PROVEDENA SU SAMO NA ŽIVOTINJAMA

Znanstvenici otkrili što se događa s našim mozgom u posljednjim trenucima života Prije samo nekoliko mjeseci, tim neurologa objavio je nevjerojatna istraživanja koja objašnjavaju što se događa s našim mozgom dok umiremo…

Znanstvenici otkrili što se događa s našim mozgom u posljednjim trenucima života

Foto: Shutterstock

 

Što se događa s našim mozgom u posljednjim trenucima života? Ljudi pokušavaju već tisućama godina putem duhovnosti i znanosti odgovoriti na ovo pitanje, piše Iflscince. Međutim, ispostavilo se da se odgovor skrivao u epizodi „Zvjezdanih staza: Nova Generacija“ („Star Trek: The Next Generation“) iz 1988. godine.

Tim neurologa objavio je nevjerojatna istraživanja koja objašnjavaju što se događa mozgu kad umiremo

Prije samo nekoliko mjeseci, tim neurologa objavio je nevjerojatna istraživanja koja objašnjavaju što se događa mozgu kad umiremo. Takve su stvari već ranije uočene kod životinja, ali nikad kod ljudi.

Pokazalo se da mozak može ostati „živ“ nekoliko minuta nakon što srce prestane kucati. Ako srce prestane kucati, mozak ubrzo ostaje bez kisika. U roku od 20 do 40 sekundi neuroni prijeđu u stanje mirovanja u posljednjem pokušaju očuvanja energije. Mozak je poprilično neaktivan u ovoj fazi, ali se može vratiti u život (barem u teoriji).

Zatim, nakon nekoliko minuta, val neuroelektrične aktivnosti i topline (poznat kao „tsunami u mozgu“) bljesne kroz mozak. Mozak nije u stanju održavati neravnomjernu distribuciju iona unutar i izvan živčanih stanica, tako da se neuroni depolariziraju i ispuštaju val elektrokemijske energije.

Baš kako najnovija istraživanja kažu, glavna brodska liječnica, Beverly Crusher, primjećuje da još uvijek postoji nada za Natashu, iako tehnički ne postoji aktivnost mozga.

Voditelj istraživanja, dr. Jens Dreier, kaže da je taj proces opisan u epizodi popularne serije „Zvjezdane staze“ iz 1988. godine. Svi istraživači misle da je proces neobično točno prikazan u toj epizodi. Poručnica Natasha Yar teško je ozlijeđena nakon borbe s čudovištem i posada gleda kako polako umire. Baš kako najnovija istraživanja kažu, glavna brodska liječnica, Beverly Crusher, primjećuje da još uvijek postoji nada za Natashu, iako tehnički ne postoji aktivnost mozga.

„Neuroni se počinju depolarizirati“, dodao je jedan od članova posade, a to je objašnjeno i u istraživanju.

To je bizarno, ali znanstvenici su poprilično sigurni da producenti „Zvjezdanih staza“ nisu neurobiolozi koji putuju kroz vrijeme. Vjerojatnije je da postoji logično objašnjenje.

„Pretpostavljam da su redatelji ‘Zvjezdanih staza’ pronašli istraživanje koje je detaljno opisivalo sličan proces kod životinja“, rekao je Dreier.

„Prva osoba koja je istraživala ovakve vrste moždanih valova bio je brazilski neurofiziolog, koji je 1940. godine proveo istraživanje na zečevima. Mi smo samo proveli isto istraživanje na ljudima“, zaključio je na kraju.

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh