Vjera i znanost

NAJSTARIJE EUHARISTIJSKO ČUDO U KATOLIČKOJ CRKVI

Znanstvena analiza euharistijskog čuda u Lancianu pokazala zadivljujuće rezultate Ovo se je euharistijsko čudo dogodilo 700. godine, za vrijeme svete mise koju je slavio redovnik izmučen sumnjama o stvarnoj prisutnosti Krista u euharistiji. Bijela je hostija poprimila oblik svježeg mesa, a vino u kaležu postalo je krv…

Znanstvena analiza euharistijskog čuda u Lancianu pokazala zadivljujuće rezultate

Foto: Shutterstock


 

Jednog redovnika samostana bazilijanskih redovnika, koji su se molili u staroj crkvici posvećenoj svetom Legoncijanu, često su mučile sumnje o stvarnoj prisutnosti Krista u euharistiji. Taj redovnik, čije se ime nije sačuvalo do današnjih dana, živio je svoju duhovnu dramu vrlo bolno i svakog jutra tijekom mise, kada bi došao do posvećenja, srce bi mu obuzela tuga zbog sumnji u Kristovu prisutnost. Bio je vrlo školovan i pobožan redovnik te je, zbog mislī koje nije uspijevao istjerati iz glave, neizmjerno patio.

Bijela je hostija poprimila oblik svježeg mesa, a vino u kaležu postalo je krv

Jednog jutra, ne znamo dan, ni mjesec, ni godišnje doba, bazilijanski redovnik služio je svetu misu, baš kao i svakog jutra. Došavši do najvažnijeg dijela i izvršivši dvostruku pretvorbu, opet je posumnjao u pravu nazočnost Tijela i Krvi Isusa Krista. Upravo se tada dogodilo ono nevjerojatno. Čim je izgovorio riječi posvete, bijela je hostija poprimila oblik svježeg mesa, a vino u kaležu postalo je krv. Uplašio se, možda čak nije ni završio misu, možda se onesvijestio. Ništa ne znamo. Osim da su, prema predaji, čudo primijetila braća redovnici i svi prisutni te su ga odmah obznanili puku. Mnogo ljudi je vidjelo čudo i svjedočilo o onome što se dogodilo.

Kako rekoh, o događaju ne postoje izvorni pisani dokumenti već se sveta hostija u obliku mesa i zgrušana krv čuvaju i danas. (…)

Težina svake pojedinačne kuglice zgrušane krvi – jednaka težini svih kuglica

1574. godine biskup Rodriguez organizirao je i javno izveo preliminarnu medicinsku analizu nad relikvijama. Tijekom istrage sveto vino koje se tijekom čudesnog događaja podijelilo na pet manjih kuglica zgrušane krvi, podvrgnuto je kontroli težine. Na veliko iznenađenje svih uključenih u istragu, težina svake pojedinačne kuglice zgrušane krvi bila je jednaka težini svih kuglica zajedno. Toj nevjerojatnoj činjenici, koja je odmah zapisana, svjedočili su biskup Rodrigez i svi prisutni. Međutim, u sljedećih šest analiza taj se neobični fenomen nije ponovio. Danas se relikvije sastoje od pet kuglica zgrušane krvi i tanke, okrugle ‘membrane’ od mesa. Prve su vino koja je postala krv, a drugo je sveta hostija pretvorena u meso. Hostija se nalazi u okrugloj posudi od pozlaćena srebra, između dva kristalna stakla unutar srebrnog ostenzorija koji su fino isklesali napuljski umjetnici iz XVIII. stoljeća. Krv se čuva u kristalnom kaležu s kristalnim poklopcem koji je pričvršćen za dno ostenzorija. Prema nekima, kalež visok petnaest centimetara upravo je onaj izvorni u koji je Krv stavljena u vrijeme čuda. (…)

Znanstvena analiza pokazala iznenađujuće rezultate

Kad su relikvije podvrgnute znanstvenoj analizi, ustanovljeno je da je slučaj silno zastrašujući. Rezultati tih istraživanja zapravo čine novo snažno čudo. To se zbilo između 1970. i 1980. godine, kada su znanstvena istraživanja napredovala i postala ozbiljna, a rezultati pouzdani.

U studenom 1970. godine monsinjor Pacifico Perantoni, nadbiskup Lanciana u dogovoru s franjevačkim provincijskim vikarom iz Abruzza dobio je odobrenje Vatikana da relikvije euharistijskog čuda podvrgne znanstvenoj analizi. Zadatak je povjeren prof. Odoardu Linoliju, docentu anatomije, patološke histologije, kemije i kliničke mikroskopije te primarijusu i ravnatelju Laboratorija za kliničku analizu i patološku anatomiju u klinici „Santa Maria sopra i Ponti” u Arezzu, stručnjaku međunarodnog ugleda, uz podršku prof. Ruggera Bertellija sa Sveučilišta u Sieni.

Istraživanja su počela 18. studenog 1970. i trajala su gotovo četiri mjeseca nakon čega je prof. Linoli objavio pisano izvješće 4. ožujka 1971.. Brižno su napravljene ove analize: histološka, imunološka, biokemijska, mikroskopska, mikrokemijska i elektroforetska. U svom dugom izvješću, prof. Linoli naglasio je sljedeće neobične zaključke:

  • Hostija pretvorena u meso sastoji se od tkiva mezodermalnog podrijetla, prepoznatljivog kao srce, miokard i endokard.
  • Krv je prava krv. To apsolutno sigurno i neupitno dokazuje kromatografska analiza.
  • Meso i krv su ljudskog podrijetla.
  • Meso i krv imaju istu krvnu grupu AB. Ista krvna grupa može upućivati na pripadnost mesa i krvi istoj osobi.
  • U krvi su pronađeni proteini istih proporcija kao kod seroproteinskih ispitivanja svježe krvi.
  • U krvi su, u odnosu na ranija istraživanja, rezultirali znatno smanjeni natrij, kalij, kloridi, fosfor i magnezij, dok je kalcij povećan.

Prof. Linoli je odlučno odbacio pretpostavku da je riječ o prevari u prošlosti: „Pretpostavimo da je srce izvađeno s nekog leša”, pisao je u svom izvješću, „tvrdim da samo iskusna ruka u anatomskoj disekciji, može napraviti tako ujednačen i precizan rez u šupljem organu i to još tangencijalno s gornje površine kako je vidljivo iz histološkog nalaza mesa. Podsjeća na seciranja pretežito longitudinalnih snopova i vlakana mišića koje je moguće vidjeti u mnogim dijelovima histoloških priprema. Povrh toga, da je krv uzeta s leša, brzo bi se izmijenila zbog vlage i truljenja.” Izvješće prof. Linolija objavljeno je u 3. broju „Quaderni Sclavo in Diagnostica” 1971. godine te izazvalo veliki interes znanstvene zajednice.

Međunarodna komisija znanstvenika potvrdila rezultate prof. Linolija

Godine 1973. prof. Giuseppe Biondini, talijanski liječnik i biolog, član upravnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zainteresirao je Organizaciju za ovaj slučaj. Nakon što je proučio izvješće prof. Linolija, upravni odbor SZO˗a odlučio je napraviti daljnje provjere. Nikako iz nepoštovanja prema radu prof. Linolija, već zbog iznimne znanstvene važnosti proizašle iz već napravljenih analiza. Odlučio je napraviti nova istraživanja u suradnji s UN˗om i povjeriti zadatak međunarodnoj grupi stručnjaka iz sedam država.

Nova istraživanja trajala su petnaest mjeseci. Istraživači su napravili više od petsto različitih znanstvenih analiza, koristeći se najmodernijom tehnikom i instrumentima, ne izostavljajući ni one iz nuklearne medicine. Po završetku su napisali detaljno izvješće koje je objavljeno u prosincu 1976. godine u New Yorku i Ženevi. Međunarodna komisija znanstvenika potpuno je potvrdila rezultate profesora Linolija. Također su potvrdili da relikvije čuda iz Lanciana nikako ne mogu biti mumificirana tkiva. Njihovo čuvanje u staklenim relikvijarima dvanaest stoljeća bez antiseptičkih, antifermentativnih i mumificirajućih tekućina za balzamiranje, nije znanstveno objašnjivo. Uistinu, posuđe u kojem su relikvije zatvorene ne sprječava dotok zraka, svjetla, biljnih ili životinjskih štetnika prirodno prisutnih u atmosferskom zraku.

Fragment mesa nije samo tkivo srca već „je bez sumnje živo tkivo jer brzo odgovara na…”

Što se tiče hostije pretvorene u meso, komisija je utvrdila još jedno nevjerojatno opažanje na koje je prof. Linoli već ukazao: da fragment mesa nije samo tkivo srca već „je bez sumnje živo tkivo jer brzo odgovara na sve kliničke reakcije svojstvene živim bićima.” Ne radi se dakle o mrtvom, mumificiranom mesu, starom dvanaest stoljeća, već o živom mesu koje kao da je istog dana uzeto sa živućeg organizma. Isto vrijedi i za krv.

Čudo iz Lanciana, dakle, nije čudo koje se dogodilo prije mnogo godina. Riječ je o nevjerojatnom čudu koje se obnavlja već 1 200 godina, iz sata u sat. To je trajno čudo. Nakon što je znanstveno konstatirala tu nevjerojatnu činjenicu, Komisija SZO˗a nije mogla učiniti drugo već pognuti glavu i zaključiti izvješće rečenicom dostojnom jednog vjernika: „Euharistijsko čudo iz Lanciana je, i ostat će, jedinstven znanstveno neobjašnjiv slučaj.”

Iz knjige „Krv Kristova“ autora Renza Allegrija.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 72 umjesto 80 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

O knjizi “Krv Kristova”

Ova je knjiga izvrsna priprema za misu… Preporučam Vam da prije svake svete mise pročitate barem jedno poglavlje. Naime, vjerujem da razmišljajući o Isusovoj stvarnoj prisutnosti u Euharistiji možemo na misi sudjelovati djelatnije i plodonosnije.

Josip Lončar

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh