Aktualnosti

LICE SPASITELJA ISUSA KRISTA

Znanost dokazala da slika na velu iz Manoppella nije naslikana ljudskom rukom Slika Isusova lica na velu iz Manoppella nastala je u trenutku Isusova uskrsnuća. Istraživanja dokazuju da je nastala na, za znanost, neobjašnjiv način: nije naslikana ljudskom rukom, upravo kao čudesna slika Gospe od Guadalupe u Meksiku ili slika Kristova mrtvog tijela s Torinskog platna

Znanost dokazala da slika na velu iz Manoppella nije naslikana ljudskom rukom

Foto: Slika lica uskrslog Krista na velu iz Manoppella; kapucinska crkva u kojoj se veo nalazi od 1638.


VEO IZ MANOPPELLA

Grčka riječ sudarion znači pokrov, rubac ili veo koji se u Židova i drugih naroda stavljao umrlima na lice. Vjeruje se da je veo iz talijanskog Manoppella takav sudarion, koji su kršćani kao najdragocjeniju relikviju iz Jeruzalema, u progonima i u opasnosti uništenja, donijeli u grčku Edessu, a nakon toga u Rim. U talijanskom Manoppellu (Pescara), u kapucinskoj crkvi, nalazi se od 1638.

Ova je slika lica nastala, kako vjerujemo, u trenutku Isusova uskrsnuća kao poseban dokaz njegove pobjede nad smrću. Nešto o tome čitamo i u evanđelju:

„Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova.“ (Ivan 20,3-8)

„Najveće čudo na svijetu“

Njemački dnevnik „Die Welt“ objavio je 23. rujna 2004. članak pod nazivom „Pravo Kristovo lice – pronalazak izvanredne relikvije uskrsnuća“. Napisao ga je poznati njemački novinar Paul Badde. Talijanski mediji tada su se prisjetili da je sveti Otac Pio jednom rekao: „Sveti veo u Manoppellu je najveće čudo koje imamo“. Godine 2006. objavljena je knjiga Paula Baddea „Božje Lice – veo iz Manoppella“, koja uvodi čitatelja u uzbudljivu avanturu otkrivanja istine o jedinstvenoj relikviji uskrsnuća. Na velu dimenzija 17×24 cm, smještenom u srebrni relikvijar koji je izložen javnom štovanju na glavnom oltaru crkve u Manoppellu, nalazi se neobična slika lica uskrslog Krista.

Manoppello je talijanski gradić od kojih pet tisuća stanovnika, smješten u pokrajini Abruzza, udaljen tridesetak kilometara od Pescare. U blizini se nalazi poznato svetište euharistijskog čuda u Lancianu.

Slika koja nije slikana ljudskom rukom

Zadnjih dvadesetak godina mnogi ugledni znanstvenici sveobuhvatno proučavaju tajanstvenu relikviju Kristova lica iz Manoppella. Rezultati njihova istraživanja dokazuju da je ova slika nastala na, za znanost, neobjašnjiv način. Dakle, nije naslikana ljudskom rukom, upravo kao čudesna slika Gospe od Guadalupe u Meksiku ili slika Kristova mrtvog tijela s Torinskog platna. (…)

 

Cjeloviti tekst možete pročitati u mjesečniku Book (br. 111, za travanj 2019.): Kako je znanost dokazala da slika na velu iz Manoppella nije naslikana ljudskom rukom, o kakvom je točno platnu riječ, do čega su znanstvenici došli uspoređivanjem Vela iz Manoppella s Torinskim platnom… Također, u mjesečniku Book donosimo Malu krunicu Presvetoga Lica Isusova.

Autor: o. Marko Glogović, OSPPE

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh