Razno

POREMEĆAJ OSOBNOSTI

Znakovi narcisoidnog zlostavljanja Narcisoidno zlostavljanje sustavni je obrazac emocionalnog i psihološkog zlostavljanja koji se sastoji od zanemarivanja, odbacivanja, ugnjetavanja, degradacije, mizoginije (ili mizandrije) i okrutnosti. Narcističko zlostavljanje u vezi puno je više od osjećaja usamljenosti i neispunjenih potreba

Narcisoidno zlostavljanje u vezama i kako prepoznati narcisa

Foto: Unsplash, Vince Fleming

 

Američko udruženje psihijatara opisuje ljude s narcističkim poremećajem osobnosti kao:

Osobe koje imaju snažnu potrebu za divljenjem.
Onima kojima nedostaje empatije prema drugima.
Imaju grandiozan osjećaj vlastite važnosti, sebičnosti i prava.
Sposobni su iskoristiti druge za svoju osobnu dobrobit.

Ovih nekoliko karakteristika nam pomaže razumjeti zašto narcisi uzrokuju probleme u odnosima i zašto im je tako teško održavati dugotrajne intimne odnose. Često se ponašaju superiorno dok se u isto vrijeme bore s mržnjom prema sebi. O drugim ljudima razmišljaju kao o objektima koje treba koristiti za vlastitu, sebičnu korist.

Ove različite karakteristike ponašanja također uzrokuju da narcisi zlostavljaju osobe koje su im najbliže, i to je ono što nazivamo narcisoidnim zlostavljanjem.

Narcisoidno zlostavljanje u vezi

Narcisoidno zlostavljanje sustavni je obrazac emocionalnog i psihološkog zlostavljanja koji se sastoji od zanemarivanja, odbacivanja, ugnjetavanja, degradacije, mizoginije (ili mizandrije) i okrutnosti.

Narcističko zlostavljanje u vezi puno je više od osjećaja usamljenosti i neispunjenih potreba. Nije to onaj osjećaj nezadovoljstva kroz prolazi većina parova.  Život s narcisom ili rad s njim je poput izvođenja mentalne gimnastike kako bi se preživjeli tu patnju.

Zamislite to ovako: osoba isisa iz vas do zadnje kapi vaše emocionalne energije. Iako nemate više što dati, ona očekuje još od vas, pa čak i više. Ono što dajete, što je sve, toj osobi nije dovoljno. Zapravo nikad nije dovoljno dobro. Vaš glavni fokus u životu je ugoditi nekome tko ne može biti zadovoljen ni zadovoljan. A ako to ne učinite, oni vas još više zlostavljaju ili odbacuju kao smeće…

Narcis nikad nije zadovoljan onim što ima. Uvijek želi više. Na kraju se vaš osjećaj vlastite vrijednosti umanji do bezvrijednosti jer narcis nije sposoban biti zadovoljan ili uzvratiti kad vam oduzme svaki osjećaj vrijednosti. Tada obično narcis odbacuje osobu – kada im više nemate što ponuditi.

Iscrpljeni ste i treba mu nova zaliha divljenja i mentalne energije – netko spreman dati i koji ne treba ništa zauzvrat.

Ova erozija vrijednosti osobe, od strane narcisa, ne događa se preko noći. To je podmuklo, postupno i namjerno pogoršanje koje polako traumom povezuje par, slično onome što je poznato kao Stockholmski sindrom. Vremenom žrtva svim srcem vjeruje da ne može živjeti bez nasilnika. Sram, trauma i nedostatak samostalnosti i samopouzdanja drže ih zarobljene u otrovnom odnosu.

Koji su znakovi narcisoidnog zlostavljanja?

Postoji više od 100 načina na koje narcis nastavlja zlostavljanje nad svojom žrtvom. Budući da se radi o poremećaju osobnosti, narcisi su većinu svog života prakticirali taktiku emocionalnog i psihološkog zlostavljanja kako bi saznali što im najbolje odgovara kako bi uspjeli. Svaki narcis ima svoju shemu koju ponavljaja sa svakom novom žrtvom zlostavljanja.

Evo samo nekoliko tehnika koje narcis koristi za kontrolu drugih ljudi:

Manipulacija: To je najveći znak narcisoidnog zlostavljanja. Tako dobivaju sve što žele. Narcisi su majstori manipuliranja, koji svoju manipulaciju mogu prikriti kao ljubav, strast ili čak veliku brigu za druge ljude i/ili odnos.

Patološko laganje:
Ne samo da imaju običaj ne govoriti istinu, već su vježbali i umjetnost obmane. Narcisi toliko dobro lažu da zapravo zavaravaju mnoge ljude, čak i licencirane terapeute. Čak i nakon što se otkriju njihove laži, oni će nastaviti govoriti laži i obmanjivati ljude pokušavajući ih uvjeriti da su oni ti koji griješe.

Zamagljivanje:
Da bi zataškali obmane i manipulacije koriste se zamagljivanjem. To je narcisoidni dijalog koji vas tjera da preispitate vlastitu percepciju stvarnosti. Ponekad čak čine i neka djela namjerno kako bi naveli žrtvu da vjeruje da je lud/a. To pomaže narcisu da nastavi kontrolirati i zbunjivati ​​ljude.

Emocionalna ucjena: Ovo je još jedan manipulativni čin korištenja ranjivosti, slabosti, grijeha ili tajni kao oružja za kontrolu ili dobivanje onoga što narcisoid želi. Na ovaj način vas drže zarobljenim u vezi i ne možete izbjeći zlostavljanje.

Konkurencija: Priroda narcisa je ekstremno natjecateljska. To je mentalitet pobjede pod svaku cijenu. Čak igranje i društvenih ili video igara, ne čini zabavnim. Ako narcis izgubi, svi gube jer uništava zabavu.

Usporedbe: Narcis se često uspoređuje s drugima, pri tome sebe uvijek vidi superiornijim od drugih. Obično je to zato što narcis duboko mrzi sebe i svoj život. Također, on ili ona će vidjeti tuđe negativne osobine ili čak izmisliti laži o nekome drugome kako bi izjavio, barem ja nisam tako loš kao druga osoba. To čini kako biste pomislili da biste trebali biti zahvalni što stvari nisu gore – iako zaista nisu dobre!

Bijes: Mnogi narcisi, ali ne svi, imaju bijesne ispade, pa čak i strahoviti bijes kao još jedan način manipulacije svojim partnerom. Napuhuju se, ulaze vam u lice, prijete fizičkim nasiljem, koriste strah i zastrašivanje kako bi dobili ono što žele i kako bi druge ljude prilagodili njihovim željama.
Neki narcisi mogu biti osobito mirni u situacijama kada bi drugi narcis pokazao bijes. Ta je smirenost također manipulativna taktika za kontroliranje nekoga drugog ili se koristi za dokazivanje da narcis nije taj koji ima problem.

Narcis ne može preuzeti krivnju za svoje postupke pa sve to projicira na nekog drugog, obično na svoje najbliže. Budući da je vaša odgovornost brinuti se o narcisu, a oni očekuju da će im život biti savršen, kada stvari nisu savršene, vi kao „njegovatelj” morate biti krivi.

Preživjeti narcisoidno zlostavljanje

Prvi zadatak u preživljavanju narcisoidnog zlostavljanja je izaći iz magle. Što je to magla? Magla je zabuna uzrokovana dugotrajnim manipulacijama i rasvjetom. To izaziva zabludu da je sve u redu i da se ne događa nikakvo zlostavljanje, a zapravo je tako. Ne prepoznaje se narcisoidna taktika zlostavljanja, osobito ako je prikrivena, koja nanosi štetu žrtvi. Ne shvaćate da zaslužujete bolji tretman.

Nakon što nas je netko s narcističkim poremećajem osobnosti emocionalno zlostavljao, počinjemo shvaćati važnost poznavanja znakova ove vrste zlostavljanja, kako se od nje odvojiti, a zatim i ozdraviti od nje. To se može postići putem licenciranog savjetnika za oporavak od zlostavljanja, trenera i grupe za podršku specifične za zlostavljanje. Ovo je najvažnije za izlazak iz nasilne veze i ozdravljenje nakon toga.

Žrtva koja čita ili čuje priče drugih žrtava možda će se moći poistovjetiti s drugim žrtvama i prepoznati zlostavljanje koje je i sama doživjela.

Jen Grice, ibelieve.com; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh