Duhovnost

Znak istinskog obraćenja je radost zbog malenosti Nije prvorođeni Kain, već Abel stekao naklonost u Boga, nije snažni i perfektni Jišmael, već slabiji i izrugivani Izak bio odabran od Boga. Nije savršeni i od oca ljubljeni Ezav, već povučeni i nježni Jakov postao Božji miljenik. Slijepi i prognani Tobija i ožalošćena Sara te njezini razočarani roditelji, a ne kralj Salmanassar ili Asarhaddon...

Foto: Pixabay

 

Znak istinskog obraćenja je radost zbog malenosti. Kada čitam Bibliju stalno nalijećem na pohvalu poniznim i slabim ljudima, čak i poniženima i zgaženima do kraja. Tako je bilo s Davidom kada je trebao biti pomazan za kralja. Sva su ga njegova braća nadvisivala, u svakom pogledu. Kada je Samuel došao do njegove kuće, njega nije bilo, već je bio na paši, za stadom (1 Sam 16).

Nije prvorođeni Kain, već Abel stekao naklonost u Boga, nije snažni i perfektni Jišmael, već slabiji i izrugivani Izak bio odabran od Boga. Nije savršeni i od oca ljubljeni Ezav, već povučeni i nježni Jakov postao Božji miljenik. Slijepi i prognani Tobija i ožalošćena Sara te njezini razočarani roditelji, a ne kralj Salmanassar ili Asarhaddon…

U Bibliji, u Knjizi izlaska govori se o vrhovnom svećeniku koji je na svojim grudima nosio pektoral, a na njemu dvanaest imena dvanaest patrijarha, sinova jednog zalutalog nomada, a ne dvanaest faraona ili dvanaest kraljeva Babilonskih

Vidio sam jednom naslovnicu časopisa koja je prikazivala nekog muškarca kako stoji u biblioteci. Na hrbatima knjiga mogla su se pročitati slavna imena: Balzac, Dostojevski, Proust, Steinbec. S njima u pozadini kao da nije bilo potrebno postaviti pitanje: a tko je ovaj?
Na ulici preda mnom mladić u vojnim cipelama, na plećima vojni ruksak s ispisanim imenima rock sastava: Metallica, Linkin Park, The Smashing Pumpkins. Sve odreda „najbolji“. Zbog njih je cool.
Na spomen pločicama u crkvi obično su lijepim slovima ispisana imena slavnih ljudi, onih zaslužnih, donatora i kraljeva, biskupa i papa, junaka.
U jednom restoranu na zidovima obješene fotografije slavnih ljudi koji su posjetili lokal. Vlasnik ispunjen zadovoljstvom gleda na njih jer je i on na svakoj od njih.

U Bibliji, u Knjizi izlaska govori se o vrhovnom svećeniku koji je na svojim grudima nosio pektoral, a na njemu dvanaest imena dvanaest patrijarha, sinova jednog zalutalog nomada, a ne dvanaest faraona ili dvanaest kraljeva Babilonskih. To je u potpunoj suprotnosti s ljudskim poimanjem (Izl 28, 21).

Čija imena nosi Isus na svojim grudima?

Čija imena nosi Isus na svojim grudima? Dvanaestorice apostola – nisu to generali, laureati Nobelove ili Goncourtove nagrade ili nositelji olimpijskih medalja. To su obični „gubitnici“: Petar je bio ribar, ali ni u tome nije bio baš najbolji, Matej – carinik, ali prilično zatvoren u sebe i tužan, Ivan i Jakov, brzopleti i emocionalno prilično nezreli ljudi. I takve Bog nosi na svojim grudima. Nosi i tebe!

Iz knjige „Odlasci“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh