Aktualnosti

KONFERENCIJA O NASILJU POČINJENOM U IME BOGA

Zločini počinjeni “u ime Boga” ili “u ime vjere” neki su od najgorih oblika blasfemije Vjerske vođe trebaju razotkriti svaki oblik manipuliranja Bogom i vjerom, u svrhe koje nemaju veze s njim

Zločini počinjeni "u ime Boga" ili "u ime vjere" jedni su od najgorih oblika blasfemije

Papa Franjo sudjelovao je na konferenciji o nasilju počinjenom u ime Boga. Sudionici konferencije, koja se je održala 2. veljače 2018. u Vatikanu, naglasili su kako su zločini počinjeni pod vodiljom “u ime vjere” ili “u ime Boga” jedni od najgorih oblika blasfemije. Opravdanje za takvo što ne postoji jer blasfemija je počiniti zločine u to ime. Sudionici konferencije poručili su da se vjerski vođe moraju boriti protiv bogohuljenja i opravdanja grijeha počinjenih pod takvim izgovorom. To je oblik nepoštivanja i bogohuljenja.


Riječi su pape da svaka vjerska osoba zna da je jedan od većih grijeha pozivati se na Boga, a da bi opravdali vlastite grijehe, prenosi Chatolic News Agency.

Istaknuli su da je neopravdano pozivati se na bilo koje ili bilo čije ime, jer ničije ime ne može biti sredstvo za bilo koji oblik zločina s ciljem opravdanja iskorištavanja, progona pojedinaca, zajednica i drugo.

Pred 50 sudionika konferencije papa Franjo poručio je da je na vjerskim vođama da razotkriju svaki oblik manipuliranja Bogom i vjerom, u svrhe koje nemaju veze s njim.

TREBA RAZOTKRITI SVAKI OBLIK MANIPULIRANJA BOGOM I VJEROM

Snažna poruka koju je poslao je jedinstvo čovječanstva. Svatko ima pravo na život i svačiji život je svet, trebamo poštovati tuđi da bismo poštivali i svoj, biti dobročinitelji, solidarni i suosjećajni, bez obzira na vjersku, kulturnu, nacionalnu i ideološku opredijeljenost.

Za osudu je svakakvi oblik ili pokušaj mržnje, to je osporavanje dostojanstvenoga života čovjeka. Dostojanstvo pripada svima i međusobno se trebamo poštivati.

Jedan od poziva svima nama je, da smo svi mi sudionici borbe za suzbijanje bilo kakvog oblika nasilja, bez obzira na različite pripadnosti. Svi zajedno trebamo se osloboditi straha, mržnje i nasilja. Papa Franjo još je rekao da je otvoren za dijalog o takvoj tematici te da podupire kulturu mira koja mora biti utemeljena na istini i ljubavi.

Priredila: Lucija Fosić; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh