Svjedočanstva

ŽIVOTNA PRIČA VELIKOG FIZIČARA Premda je njegova majka željela da postane glazbenik, susret s kompasom pomogao mu je otkriti smjer njegova života Budući da mu je majka bila glazbenica, Albert je kao mali dječak počeo učiti svirati violinu. Ispunjavao je mamine ambicije, ali to nije nužno bio njegov poziv. Tako to često biva; ono što roditelji vide u djetetu nije nužno njegov poziv, čak i ako se oni te svoje ambicije trude usaditi iz ljubavi.

Premda je njegova majka željela da postane glazbenik, susret s kompasom pomogao mu je otkriti smjer njegova života

Foto: Shutterstock

 

 

Slutim da sada misliš: Ali ja sam netko posve banalan i beznadan – moj život nije kao život Leonarda da Vincija ili Alberta Einsteina. Albert Einstein rodio se 14. ožujka 1879. godine u Ulmu u Württembergu. Njegovi su roditelji bili Židovi. Otac je trgovao perinama (kakvo banalno zanimanje!), ali je kasnije – što doznajemo iz njegove biografije, koja se nalazi i na Wikipediji – s bratom osnovao poduzeće koje se bavilo proizvodnjom plinskih i kanalizacijskih instalacija (također ne baš atraktivno!). Kasnije se obitelj preselila u München gdje se Albert prvi put fascinirao znanošću, jer mu je otac pokazao kompas. Možda je tada prvi put otkrio smjer svoje sudbine? Zamisli da veliko otkriće može započeti od tako prozaičnog i trivijalnog predmeta! No, nije li to blisko evanđelju: od malog zrna gorušice do velikog drveta?

„Tada je prvi put iskusio svoju krhkost, postao je napet i vjerojatno pao u depresiju…“

Budući da mu je majka bila glazbenica, Albert je kao mali dječak počeo učiti svirati violinu. Ispunjavao je mamine ambicije, ali to nije nužno bio njegov poziv. Tako to često biva; ono što roditelji vide u djetetu nije nužno njegov poziv, čak i ako se oni te svoje ambicije trude usaditi iz ljubavi. Albert nije nikada prestao svirati i nikada nije postao virtuoz, jer naš poziv nije ono što sanjaju naši roditelji! U prvim godinama školovanja Albert je bio dobar učenik, ali kada je poduzeće Einsteinovih počelo imati probleme i kada se obitelj preselila u Milano, Albert je ostao u Münchenu na brizi rođacima. Tada je prvi put iskusio svoju krhkost, postao je napet i vjerojatno pao u depresiju. Nekoliko mjeseci nakon odlaska roditelja ispisao se iz škole i otišao k njima.

„Sin čovjeka koji je proizvodio perine, i gospođe neostvarene glazbenice postao je fizičar…“

U Zürichu se 1895. godine pokušao upisati na Tehnički fakultet, no, nažalost, zbog loših rezultata iz humanističkih predmeta, pokušaj polaganja prijemnog ispita završio je fijaskom. Može li takav životopis ukazivati na nekoga tko će u budućnosti postati jednim od najvećih fizičara-teoretičara 20. stoljeća; tvorac teorije opće i posebne relativnosti, sutvorac korpuskularno-valne teorije svjetlosti, otkrivač stimulirane emisije, dobitnik Nobelove nagrade za objašnjenje fotoelektričnog efekta? Sin čovjeka koji je proizvodio perine, i gospođe neostvarene glazbenice postao je fizičar!

„Sudbina je unutarnja težnja, dok maštanja bivaju plitka, nametnuta, prisilna, nepromišljena…“

I običan radnik može postati papa. Tvoj ti se život sada samo čini banalnim, ali istina je drugačija. Nisi sretan onda kada postaneš ono što si sanjao da ćeš postati, nego onda kada postaneš ono što si trebao postati – osoba za koju si bio namijenjen. Sudbina je unutarnja težnja, dok maštanja bivaju plitka, nametnuta, prisilna, nepromišljena. Tko umije razlučiti maštanje od težnje nalazi se na dobitnoj poziciji. Upitaj anđela o svojoj težnji, neka ti je pomogne osvijestiti!

Ali kako?

Ali kako? To je jako jednostavno: uzmi svoj notes, Bibliju i idi sâm k Isusu, u crkvu ili na neko mjesto gdje nema ljudi, i svom anđelu postavi pitanje, a zatim pogledaj u svoju nutrinu i vidi čemu najviše težiš, što se u tvojoj nutrini najintenzivnije javlja.

Ulomak iz knjige „Dom u Bogu” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Dom u Bogu”

Bedaci, životno nesposobni, naivni, nespretnjakovići sudbine, to je naša istinita verzija. Oni što obično misle da nisu sposobni ni za što – sposobni su za Nebo, jer ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”. Nadaju mu se oni koji se u životu ne nadaju više ničemu! Kako je to pravedno da se Bog sjeća onih koje su drugi zaboravili. (…)

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh