Osobni razvoj

PATRIJARH PAVLE

ŽIVOTNA LEKCIJA Pojedite sve mrvice sa stola

Foto: Facebook

 

Patrijarh Pavle se cijeli život prema hrani odnosio s poštovanjem. Svojim načinom života i mudrim riječima, ostavio nam je mnogo životnih lekcija.

Tiho je, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvicu pokupio i pojeo

Tijekom jedne večeri, za vrijeme posta, bila je poslužena riba, kruh i povrće. Kad je večera završila, patrijarh je imao salvetu ispred sebe na kojoj je bilo dvadesetak mrvica. Tiho je, ne obraćajući pažnju na ono što se događa oko njega, svaku mrvicu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga što to radi, a on im je odgovorio:

„Ne znate vi, djeco moja, što znači glad i koliko je djece diljem svijeta gladno, a mi bacamo kruh. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Sjetite se svaki put gladne djece diljem Afrike i svijeta, kada vidite mrvice pored stola.“

Posramio me bez ijedne riječi, a ja više nikada nisam ostavio mrvicu kruha

Naime, on je od oca naučio da se prema hrani treba odnositi s poštovanjem i da ništa ne treba ostavljati, a sve što smo rasuli, trebamo pokupiti.

„Jednom prilikom grickao sam koru kruha, a ono što je zagorjelo, ostavio sam pokraj tanjura. Pavle me je upitao zašto sam to napravio, a kad sam mu rekao da taj dio neću jesti jer je zagorio, uzeo ga je i pojeo. Posramio me bez ijedne riječi, a ja više nikada nisam ostavio mrvicu kruha ili zagoreni dio“, napisao je arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Izvor: stil.kurir

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh