Osobni razvoj

KAKO ZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT

ŽIVOT UZ KORONU Jesi li u ovom vremenu kušnje posumnjao u smisao svog života? Iskustvo koje pater Pelanowski opisuje u knjizi „Kako zavoljeti svoj život“ jednako je ovom našem iskustvu, iskustvu života s mjerama zbog koronavirusa: „Bog ti je nešto pokazao, dodirnuo je neku ranu i to je zaboljelo. Bog se često služi ljudskim situacijama kako bi nas dotaknuo, udario, preobratio. Jesi li uspio dotaknuti tebe?“

Foto: Shutterstock


 

Bog se često služi ljudskim situacijama kako bi nas dotaknuo, udario, preobratio. U ovom periodu imali smo priliku vidjeti što priječi da Bog kraljuje u našem srcu. Ovdje mislim na grijehe i konflikte koji se ponavljaju, o problemima, strahovima, sumnjama. A možda je u tom periodu netko jednostavno uvidio neprilike.

Tada ćeš, možda, vidjeti gdje je taj grijeh

Ako još uvijek ne znaš na što mislim, prisjeti se zbog čega si najviše trpio i možda to pronađeš. Što te u tom periodu najviše boljelo? Tada ćeš, možda, vidjeti gdje je taj grijeh. Ako zatvorenik sjedi u zatvoru, u tamnici, on je slijep jer je u tamnici mračno. On ne mora vidjeti da na nogama ima okove. Ali ako povuče nogu i ona ga zaboli, on shvaća da je okovan.

Možda ima jedan među nama koji je zaista posumnjao u smisao svog života, u smisao svog poziva

U ovom periodu kao ni u jednom drugom bili smo u očajnoj kušnji. Možda ima jedan među nama koji je zaista posumnjao u smisao svog života, u smisao svog poziva. Na kojem si stupnju ostavio tu vrstu svjedočanstva? Je li te to dotaknulo, a ti jednostavno s time nisi ništa učinio? Jesi li našao kakvo rješenje?

I dogodilo se tako bolesno svjedočanstvo u tvojoj dubini

Bog ti je nešto pokazao, dodirnuo je neku ranu i to je zaboljelo. Sada je prošao period Velikog posta, došlo je pomilovanje, milost. Bog je maknuo ruku. Ali što si ti učinio sa svojom ranom? Jesi li izmislio nekakav zavoj? Imaš li za nju lijek? Ili si i za sljedeći post ostavio isti problem? Što ako se ona zagnoji? A možda te je napala uobraženost. Uobraženost da si uobražen, arogantan. Ili možda izolacija? Jesi li se zatvorio od drugih i isključio iz zajednice? I dogodilo se tako bolesno svjedočanstvo u tvojoj dubini. Što si s time napravio? Kakve si zaključke donio?

 

Ulomak iz knjige „Kako zavoljeti svoj život“ autora o. Augustiny Pelanowskog, OSPPE.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh