Duhovnost

SMISAO ŽIVOTA

Život nam uvijek vraća ono što dajemo drugima

Život nam uvijek vraća ono što dajemo drugima

Otac i sin pošli su na planinu – otac mora voditi sina na planinu, a ne ga izgubiti u dolini tuge. Odjednom se sin spotaknuo o kamen i pao vičući:


– Aaaaa!

Iznenađen osluškuje kako mu iz planina odgovara glas:

 – Aaaaa!

Pun zanimanja upita vičući:

– Tko si?

Glas odgovara:

–Tko si?

Dječak se iznova zadere:

– Volim te!

U istom trenutku začuje:

– Volim te!

Zadere se opet:

– Mrzim te!

I čuje:

– Mrzim te!

Dječak je prvi put iskusio planinu i iznenađen upita oca:

– Tata, što se događa?

Otac se nasmiješi i odgovori:

– Poslušaj još jednom – i sam se zadere prema vrhovima i jarcima:

– Ti si neponovljiv i neusporediv!

Glas, kao da je s neba, a ipak s njemu najbliže planine, odgovara:

– Ti si neponovljiv i neusporediv!

Otac odgovara sinu tumačeći:

– Ljudi to nazivaju jekom, ali to je ustvari život. Što god kažeš ili učiniš, uvijek se vraća. Što daješ i čemu se posvećuješ, vraća se – život nije bez jeke, on će ti uvijek vraćati ono što drugima posvetiš. (Alex Pattakos)

Smisao života nije posjedovati što, vladati čime, stvarati ugodu, već jedino posvetiti se komu – odatle ta riječ sadrži i pojam svetosti, jer je u biti riječ o uznošenju ljudskog postojanja prema gore, k nebu, k Bogu. Kao kršćani sretni smo jedino onda ako se brinemo ne za svoju sreću, nego za to da se svidimo Bogu ili se brinemo za dobro voljenih osoba, bližnjih. Bližnji je onaj tko je blizak kako po ožiljcima, tako i po bliskosti. Možemo biti sretni čak i onda kad se brinemo za dobro bliska neprijatelja. Posvetiti se znači brinuti se, odgajati, štititi, gubiti život za nekoga tko zbog toga dobiva svoj život. (…)

Iz knjige „Josipov dom” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Među brojnim opasnostima koje danas prijete ulozi oca, i tako ugrožavaju nas današnje ljude, nalazimo spasonosni primjer – lik skromnog graditelja koji je živio prije dvije tisuće godina – svetog Josipa.

pater Augustyn Pelanowski

Josipov dom

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh

Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje:Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje: