Aktualnosti

PREMINUO STEPHEN HAWKING

Njegov je život bio jedno veliko čudo, no unatoč tome negirao je Božje postojanje Hawking je bio čudo iz znanstvene perspektive. Nejasno je kako je doživio starost s dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze (ALS), degenerativne bolesti koja uzrokuje mišićnu paralizu…

Njegov je život bio jedno veliko čudo, no unatoč tome negirao je Božje postojanje

2016. godine došlo je do iznenađujućeg susreta između pape Franje – koji tvrdi da je Božja milost beskonačna i znanstvenika koji odbacuje postojanje Boga zbog beskonačnosti svemira. 2. prosinca Stephen Hawking sudjelovao je na konferenciji u Rimu, a tema je bio Veliki prasak, danas najraširenija prihvaćena teorija o podrijetlu svemira, koju je 1927. predložio katolički svećenik Georges Lemaître.


Papa Franjo i Stephen Hawking: vjera i razum

Britanski znanstvenik Stephen Hawking i papa Franjo sreli su se licem u lice 28. studenog 2016. u Vatikanu, samo nekoliko dana nakon što je poznati astrofizičar samopouzdano izjavio da je pitanje „što je bilo prije Velikog praska“ besmisleno, budući da je nalik pitanju „što se nalazi južno od Južnog pola“.

Susret između ove dvije karizmatične osobe bio je srdačan, iako su imali posve suprotne stavove o ideji Boga. Papa Franjo smatra da je Bog beskrajno milosrdan Otac, veći od svemira kojega je stvorio – istog svemira kojeg je Hawking proučavao desetljećima i za koji je smatrao da je nastao ni iz čega, bez Božanske intervencije.

Iako je Veliki prasak dobro prihvaćena teorija među stručnjacima, njome još uvijek nije objašnjeno što se dogodilo prije eksplozije, što ju je uzrokovalo, a time nije objašnjen ni razlog postojanja. Ipak, teorija se uklapa u logično objašnjenje svemira. „Poruka znanosti jest da smo djeca logike, a ne kaosa“, objasnio je talijanski nuklearni fizičar Antonino Zichichi, Hawkingov kolega, u intervjuu za Vatikanski radio.

Papa Franjo i Veliki prasak

U govoru u listopadu 2014. godine na sjednici Akademije znanosti, papa Franjo potvrdio je da je Veliki prasak djelo Božje ljubavi. O. Georges Lemaître, otac teorije Velikog praska, umro je prije 50 godina. Slično njemu, i papa Franjo smatra da znanost ne opovrgava postojanje Boga, naprotiv, evolucija je dio Božjeg dizajna.

„Stvaranje traje već stoljećima, tisućljećima, upravo zato što Bog nije mađioničar, već Stvoritelj koji daje život svim bićima. Teorija Velikog praska ne proturječi intervenciji Božanskog Stvoritelja, već ovisi o njoj. Evolucija u prirodi nije u sukobu s pojmom stvaranja, jer evolucija pretpostavlja stvaranje bića koja se razvijaju“, objasnio je papa Franjo.

Čudo života Stephena Hawkinga

Stephen Hawking, jedan od najcjenjenijih znanstvenika svijeta, imao je drugačije mišljenje. 2010. godine u svojoj knjizi „Velebni plan“ napisao je da je svemir nastao spontano, izostavljajući Boga. Ovaj poznati astrofizičar i kozmolog otvoreno se izjašnjavao kao ateist. Opisao je religiju kao vjerovanje u čuda, za razliku od znanosti. Inzistirao je na tome da nema Boga.

Ipak, i sam Hawking bio je čudo iz znanstvene perspektive. Nejasno je kako je doživio starost s dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze (ALS), degenerativne bolesti koja uzrokuje mišićnu paralizu. Nakon prvotne dijagnoze, prognoza su bile da će doživjeti još dvije ili tri godine. No, Hawking se oženio, imao djecu, putovao po cijelom svijetu i držao predavanja.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh