Duhovnost

ŠTO ZNAČI BITI UČENIK

ŽIVOT BEZ SIGURNOSTI Isus ne prihvaća onoga koji odlučuje postati učenik u potrazi za utočištem Isus opominje učeničkoga kandidata koji izražava svoju želju: slijediti Učitelja znači pripremiti se na život bez sigurnosti, bez stalnoga boravišta, nestalnoga i nomadskog načina života…

ŽIVOT BEZ SIGURNOSTI Isus ne prihvaća onoga koji odlučuje postati učenik u potrazi za utočištem

Foto: Shutterstock

 

Isus, u Evanđelju po Luki, znajući da se približavaju dani kada će biti uzdignut na nebo, mučen i raspet, čvrsto odlučuje uputiti se u Jeruzalem, grad koji ubija proroke (Lk 9,51-52). Doslovno, piše treći evanđelist, odlučnog lica. Stoga, ne prihvaća Jakovljevu i Ivanovu reakciju, koji suočeni s neprihvaćanjem u jednome samarijanskom selu, zazivaju na njih, ni manje ni više, oganj s neba, božansku kaznu (Lk 9,53-56).

Isus nije osvajač, ratnik, već Spasitelj.

Ne prijeti. Otkupljuje.

Ne nameće. Ljubi.

 

I u ovome trenutku Isus, kako bi izbjegao daljnje nesporazume, definira minimalne uvjete po kojima se postaje učenicima:

Dok su išli putom, reče mu netko: „Za tobom ću kamo god ti pošao.“ Reče mu Isus: „Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio“ (Lk 9, 57-58).

Iskustvo vjere dinamično je, u stalnoj evoluciji ili ga nema. Nikada ne stižemo na odredište, putovanje nikada nije završeno, hod nikada nije zaključen

Poziv se događa na cesti, u hodu. Iskustvo vjere dinamično je, u stalnoj evoluciji ili ga nema. Nikada ne stižemo na odredište, putovanje nikada nije završeno, hod nikada nije zaključen. Prečesto se držimo onoga što mislimo da smo shvatili, zamrzavajući svoje iskustvo vjere, zatvarajući vrata inovativnom i (često) destabilizirajućem djelovanju Duha.

Isus opominje učeničkoga kandidata koji izražava svoju želju: slijediti Učitelja znači pripremiti se na život bez sigurnosti, bez stalnoga boravišta, nestalnoga i nomadskog načina života.

Gospodin nema mjesto gdje bi stanovao (Iv 1,38) jer želi navještaj Kraljevstva donijeti posvuda, počevši od zaboravljenih mjesta, od onih koje su marginalizirali društvo i isključiva i isključujuća vizija religije (Mt 4,15-17).

Isus ne prihvaća onoga koji odlučuje postati učenik u potrazi za utočištem, gnijezdom, zaštićenim mjestom, daleko od okrutnoga i zlog svijeta.

Nitko se ne skrasi postajući kršćanin, a još manje svećenik. (…)

Iz knjige „Pastiri“ Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh