Evangelizacija

IZ UVODNIKA NOVOG BOOKA

Živimo ovako pa se nećemo morati bojati raka

Foto: Shutterstock

 

Danas sam čuo dobru šalu pa ovaj uvodnik želim započeti s njome.

Kad je Isus umro na križu, odlučili su ga položiti u grob u prekrasnom vrtu u vlasništvu Josipa iz Arimateje. Zbog toga je Josip morao otići k Pilatu s molbom da mu dopusti skinuti Isusovo tijelo s križa. Josip mu je objasnio da on posjeduje prazan grob u blizini, u prekrasnom vrtu i da će Isusa staviti u nj. Pilat se sav prenerazio te je upitao Josipa kako to da će tom čovjeku osuđenom na križ prepustiti tako vrijedan grob, na tako lijepom mjestu. Josip se odmah snašao i odgovorio mu: „Ma neće to biti nikakav problem, ostat će tamo samo za vikend!”

Pitala me je na koji način može najučinkovitije prikazivati svoje trpljenje… Odgovorio sam…

Čini se da sve više ljudi oko nas umire mučeničkom smrću, tj. od teških i bolnih oblika karcinoma. Nedavno je umrla žena za koju sam imao prilike moliti i s njome razgovarati prošlog ljeta. Bila je relativno mlada i za sobom je ostavila svoju obitelj. Sigurno joj je najteže bilo ostaviti sina koji još nije ni krenuo u školu. Oblik raka od kojeg je bolovala bio je bolan i mučan, upravo kao i većina njezina života u kojem se je žrtvovala za svoju obitelj i za sve druge kojima je mogla pomoći na bilo koji način. Svoju muku je prikazivala za spas članova svoje obitelji, ali i za spas drugih duša koji se bez molitvene potpore drugih ne bi mogli spasiti. Vjerujem da je svojoj obitelji, ali i mnogim drugima, na taj način priskrbila milosti koje će ih snažno privlačiti spasitelju i otkupitelju Isusu. Pitala me je na koji način može najučinkovitije prikazivati svoje trpljenje, na koji ga način može najbolje sjediniti s Isusovom mukom. Odgovorio sam… (…)

Pišem ovo nadugačko i naširoko jer se nadam da će jednog dana biti korisno barem jednom čitatelju…

Pišem ovo nadugačko i naširoko jer se nadam da će jednog dana biti korisno barem jednom čitatelju. Možda će se sâm naći u sličnoj situaciji, a možda će samo biti u situaciji u kojoj će nekoga drugoga moći uvjeriti da će za nj biti najbolje da se na sudu nađe među malobrojnima koji su zahvalili, oprostili, molili za neprijatelje i činili pokoru za one koje su svojim grijesima ranili. (…)

Nastojmo svi zajedno slijediti pametne savjete i ubrojimo se u malobrojne već danas, pa nećemo morati razmišljati o raku. Uostalom, znate li ikoga tko je bio među toliko spominjanim malobrojnima, a da je obolio od raka? (…)

Cijeli tekst uvodnika 122. broja mjesečnika „Book” (za veljaču 2020.) pročitajte u tiskanom izdanju.

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se možete pretplatiti, čime godišnje štedite 60 kuna (ovdje). 

Prelistaj novi broj „Booka“!
IZ BROJA 122. IZDVAJAMO… Novi broj „Booka” na svim kioscima!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh