Evangelizacija

PAOLO CURTAZ

Žetve ima u izobilju, ali malo je onih koji tamo rade Pretjerujem? Daj Bože!

Žetve ima u izobilju, ali malo je onih koji tamo rade

Foto: Pixabay


 

Malo u smislu da ih je brojčano malo. Ali, malo i u smislu da malo rade. Ili ne rade ono što bi mogli i na kraju žive u svojemu malenom samodostatnom svijetu, bez kontakta sa stvarnošću.
Odnosno, ne čine ono što je Gospodin tražio od njih.

Da znaš koliko laika susrećem koji su žalosni (iskreno žalosni) kada vide svoje pastire zatvorene u župne kuće, neosjetljive za bilo kakve promjene, neodlučne, problematične…

Pretjerujem? Daj Bože!
Da znaš koliko laika susrećem koji su žalosni (iskreno žalosni) kada vide svoje pastire zatvorene u župne kuće, neosjetljive za bilo kakve promjene, neodlučne, problematične…
I ne govorim o laicima koji se pojavljuju samo na svetkovini zaštitnika župe, već o brojnim laicima u kojima je, nakon Koncila, rasla iskrena želja da budu nositelji navještenja!

Dovoljno je poslušati neko okupljanje svećenika. Ponekad su to prilike za formaciju, podršku, ohrabrenje. No češće su to prilike za jadanje, iznošenje zahtjeva, frustracije, ogovaranja…

Ozbiljno, u prezbiteriju među tvojom subraćom, ima li osobā spremnih saslušati te, podržati te, pratiti te? Nadam se da je tako

Poznajem mnogo braće svećenika (možda si i ti jedan od njih) koji, nažalost, odabiru sudjelovati u apneji, obtorto collo (op. prev. latinski naziv koji se koristi za prihvaćanje vanjskih, nametnutih okolnosti protivno vlastitoj volji. U značenju nevoljko, prisilno, neizbježno), ili još gore, odustaju.
Ozbiljno, u prezbiteriju među tvojom subraćom, ima li osobā spremnih saslušati te, podržati te, pratiti te? Nadam se da je tako.

Ako si među onima koji žele raditi za Kraljevstvo, koji ozbiljno shvaćaju Učiteljev poziv, koji vjeruju u san o jednoj Crkvi, proročanstvo o otkupljenom čovječanstvu (danas bi se reklo oslobođenom), doživljavaš li s nelagodom ovu apokaliptičnu klimu koja se osjeća u nekim biskupijama i župama, onda si na dobrome mjestu. I čitaš knjigu koja je baš za tebe.

Iz knjige „Pastiri“ autora Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh