Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Ženama su muževi poput tajanstvenih otoka „Kada par sjedne u moj ured, žena promatra svoga muža kako bi dokučila što se s njime događa. Ona ne može shvatiti zašto se on više ne izražava na način kako je to činio na početku njihove veze.“

Ženama su muževi poput tajanstvenih otoka

Foto: Shutterstock

 

Svaka žena želi reći svojim prijateljicama: „Dragi moj… govori mi…“ (Pj 2, 10) pričajući im o njihovim susretima.

Ona ne može shvatiti zašto se on više ne izražava na način kako je to činio na početku njihove veze

Ovo o čemu govorim važna je informacija za sve muževe. Važno je da muškarci shvate kako je kod nje sve povezano. To valja imati na umu kada vam ona priđe pokušavajući vas potaknuti da joj se otvorite. Kada par sjedne u moj ured, žena promatra svoga muža kako bi dokučila što se s njime događa. Ona ne može shvatiti zašto se on više ne izražava na način kako je to činio na početku njihove veze.

Tijekom prvih mjeseci njihove zaljubljenosti svoje su snove i čežnje, strahove i neuspjehe dijelili jedno s drugim. Njihova su srca razgovarala te su oboje osjećali da mogu biti otvoreni jedno prema drugome poput zaručnika opisanih u Pjesmi nad pjesmama: „Dragi moj mi pokuca: ‘Otvori mi, sestro moja, prijateljice moja, golubice moja, savršena moja!’“ (Pj 5, 2) Slika otvorenih vrata simbolizira dvoje ljudi koji se privlače i koji se ljube. Oni se međusobno privlače seksualno, emocionalno i duhovno.

Tijekom udvaranja muškarac je tražio ženu svojih snova. Bila je to uzbudljiva pustolovina. Jednom kada je shvatio da ju je pronašao, on se smirio

Međutim, što se događa s muškom „otvorenošću“ nakon što njih dvoje stupe u brak? Tijekom udvaranja muškarac je tražio ženu svojih snova. Bila je to uzbudljiva pustolovina. Jednom kada je shvatio da ju je pronašao, on se smirio. On više nije osjeća potrebu da s njome dijeli svoje osjećaje i da bude otvoren. Upravo suprotno, on bi najviše volio da budu zajedno, rame uz rame, bez mnogo riječi (više o tome u Poglavlju 20). On ne shvaća da je svojom otvorenošću tijekom udvaranja njoj glasno i jasno poručivao da je voli, a nju je to ispunjavalo snagom. Sada kada je oženjen, on ne razumije njezinu potrebu da njih dvoje razgovaraju, između ostalog, i o tome kako se osjećaju.

Ženama se njihovi muževi često čine poput tajanstvenih otoka. Žene nastavljaju veslati oko svojih muževa tražeći mjesto gdje će se usidriti, ali ih magla u tome sprečava. Ne pronalaze mjesto gdje bi mogle prići obali. Čini se da im muževi onemogućuju pristup. Jedna žena napisala mi je ovako:

On NIKADA ne priča

„On je potpuno odsutan. Jako je teško biti u njegovoj blizini. On NIKADA ne priča. Više uopće ne znam što bi moglo dotaknuti njegovo srce, a stvarno bih voljela znati. Osjećam se kao da teturam po mračnoj sobi, a prekidač za svjetlo nije ondje gdje bi trebao biti.“

Naravno, uvijek postoje iznimke. Savjetovao sam parove kod kojih je žena ta koja drži sve u sebi, a muškarac joj pruža svoje srce na dlanu. Međutim, takvi su parovi uistinu rijetki. Uglavnom većina muškaraca i žena funkcionira na način koji ovdje obrazlažem. (Vidi Dodatak D.)

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh