Svijet

KONZERVATIVCI JE HVALE, LIBERALI SE PLAŠE

Žena koja bi mogla promijeniti povijest SAD-a! Pročitajte koga je Donald Trump nominirao za sutkinju Vrhovnog suda Amy Coney Barett pobožna je katolkinja, članica karizmatskoga pokreta unutar Katoličke Crkve, majka sedmero djece od kojih su dvoje usvojeni s Haitija i jedan sin s Downovim sindrom. Kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017. Coney Barrett je izražavala stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev te protiv tzv. Obamacarea.

Foto: Pixabay

 

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda.

Konzervativci je hvale kao “briljantnu” i “impresivnu” sutkinju, a liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže. Brinu se da bi Barrett, praktična katolkinja, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinuti pravo na pobačaj, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barack Obama.

Imenovanje u Vrhovni sud je doživotno i izaberu li je, ova će žena osigurati konzervativnu prisutnost u Vrhovom sudu u idućim desetljećima i donijeti premoć konzervativnoj struji. Uz konzervativce Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, koje je također imenovao Donald Trump, ta struja u Vrhovnom sudu sada ima pet sudaca u odnosu na troje liberalnih. Barrett bi bila šesta i time konzervativcima donijela veliku premoć.

Barrett bi došla na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg, liberalna ikona koja je 27 godina provela na sudu te se zalagala za ženska prava i jednakost spolova.

Tko je Amy Coney Barrett

Amy Coney Barett pobožna je katolkinja, članica karizmatskoga pokreta unutar Katoličke Crkve, majka sedmero djece od kojih su dvoje usvojeni s Haitija i jedan sin s Downovim sindrom. Kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017., Coney Barrett izražavala je stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev te protiv reforme sustava zdravstvene skrbi Barracka Obame.

Nakon diplomiranja, započela je sa studijem prava na katoličkom isusovačkom Sveučilištu Notre Dame. Svoj je odabir obrazložila željom da studira na mjestu koje će biti poticajno i za njezin intelektualno-profesionalni razvoj, ali i za razvoj nje kao osobe

Rođena je 1972. godine u obitelji Michaela, odvjetnika, i Linde, učiteljice francuskog. Odrasla je u New Orleansu (savezna država Louisiana) kao najstarija od sedmero djece. Završila je katoličku srednju školu dominikanskih sestara, a nakon toga diplomirala je magna cum laude englesku književnost na Rhodes Collegu. Nakon diplomiranja, započela je sa studijem prava na katoličkom, isusovačkom Sveučilištu Notre Dame. Svoj je odabir obrazložila željom da studira na mjestu koje će biti poticajno i za njezin intelektualno-profesionalni razvoj, ali i za razvoj nje kao osobe. Za vrijeme studija bila je izvršna urednica Pravne revije, a 1997. diplomirala je summa cum laude kao najbolja studentica u generaciji.

Nakon Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame, dvije godine provela je kao sudski savjetnik dvojice važnih federalnih sudaca, suca Silbermana na Federalnom prizivnom sudu u Washingtonu te suca Scalije na Vrhovnom sudu (Antonin Scalije je čuveni konzervativni sudac Vrhovnog suda, zagovornik “izvornog” tumačenja Ustava, odnosno škole mišljenja po kojoj Ustav treba čitati onako kako je napisan, a ne sukladno duhu vremena).

“Sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i oni moraju biti odlučni u ostavljanju po strani bilo kakvih političkih stavova koje mogu imati”

Suca Scaliju spomenula je u subotu prilikom objave njezine nominacije za mjesto na Vrhovnom sudu, rekavši kako, iako je radila sa sucem Scalijom prije više od 20 godina, lekcije koje je tada naučila još imaju odjeka te da je njegova pravna filozofija i njezina. Usto je istaknula kako “sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i oni moraju biti odlučni u ostavljanju po strani bilo kakvih političkih stavova koje mogu imati.”

Nakon rada sa sucem Scalijom na Vrhovnom sudu, provela je nekoliko godina radeći kao odvjetnica, da bi karijeru nastavila graditi kao sveučilišna profesorica – prvo na Sveučilištu George Washington, a nakon toga na svom matičnom Sveučilištu Notre Dame.

“Dogma istinski živi u vama i to me brine”

Godine 2017. predsjednik Trump imenovao ju je sutkinjom na Federalnom prizivnom sudu u Chicagu, te je prilikom glasovanja o njenoj nominaciji u Senatu 55 senatora glasalo za, a 43 protiv. Tom joj je prigodom demokratska senatorica Feinstein s obzirom na činjenicu da je sutkinja Barrett praktična katolkinja i da se protivi pobačaju, nakon njezina odgovora na pitanje o odluci Vrhovnog suda o pravu na pobačaj (Roe protiv Wadea, 1973.) rekla: “dogma istinski živi u vama i to me brine”. Ovaj ispad osuđen je kao primjer diskriminacije po vjerskoj osnovi od dijela javnosti.

“Kraljevstvo Božje”

“Pravna karijera samo je sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg”

Dijelovi predavanja Coney Barret na Notre Dameu koriste se sada za njezinu diskreditaciju. Tako se je jednom studentima predstavila kao “drugačiji tip odvjetnika” i dodala da je njezina “pravna karijera samo sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg”.

Suci Vrhovnog suda moraju biti potvrđeni u Senatu, koji trenutno kontroliraju republikanci. Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor. Najavio je da će ova nominacija biti izglasana na Senatu idućeg tjedna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh