Osobni razvoj

MORALNO IZVRŠAVANJE DUŽNOSTI

Želiš biti još bolji zaposlenik? Donosimo ti nekoliko savjeta kako možeš uspjeti u tome

Foto: Shutterstock

 

Kršćani su pozvani da svoj život žive moralno, a to se odnosi i na posao. Savjeti kako postati bolji kršćanin na poslu temelje se na deset Božjih zapovjedi.

Unosi li tvoj posao radost u tvoj život ili stalno radiš prekovremeno? Razmisli o svojim prioritetima i pokušaj naći vremena za Boga i svoje bližnje.

Ne spominji Božje ime uzalud

Bit će teško promijeniti navike, pogotovo ako tvoji kolege spominju Boga prečesto. Pokušaj upotrijebiti riječi koje nisu bogohulne. Nakon nekog vremena to će ti postati normalno, a možda i kolege uspiješ potaknuti na odabir drugačijih riječi.

Poštuj svoga šefa

Ne govori loše o njemu ili njoj. Čini sve što ti šef kaže (sve dok je to moralno). Ako ti se ne sviđa politika poslovanja, pokušaj otvoreno razgovarati sa šefom.

Neka ti nedjelja bude sveta

Ne radi nedjeljom, ako je to moguće. Ako radiš nedjeljom, probaj odvojiti vrijeme za Svetu Misu. Ako ti posao niti to ne dopušta, probaj barem u miru pročitati misna čitanja tog dana.

Ne ogovaraj svoje kolege

Možda radiš s nekim tko je jako sitničav, nepošten, nepažljiv…  Govoriti o tim stvarima drugim kolegama nije u redu. Čak i ako osoba s kojom radite čini zaista teške stvari, i ta je osoba stvorena na sliku Božju i ne zaslužuje da ju se ogovara. (To se ne odnosi na prijavljivanje nedoličnog ponašanja kojem ste možda bili svjedoci.)

Budi čedan

Bez obzira jeste ili u braku ili ste samac, budite oprezni u svojim odnosima s ljudima suprotnog spola. Ne flertuj i ne navodi ljude na to. Budi svjestan svega o čemu razgovarate i koliko se otvarate jedan drugome. Ako ste vi ili vaš kolega u braku, budite svjesni koliko emocionalno postajete intimni jedno s drugim, čak i ako je to nenamjerno.

Ne kradi od svojeg poslodavca

To uključuje korištenje pisača, ili pak posebnu šalicu koju imate na poslu. I ne trošite vrijeme svog poslodavca na svoje osobne stvari – bilo da je to telefonski poziv ili neki društveni medij.

Ne iznosi lažna svjedočanstva

Preuzmi krivnju na sebe ako si nešto pogriješio i ne krivi druge. Ako vam netko govori da kažete neku neistinu o svom kolegi, nemojte to činiti

Nemoj željeti život kakav imaju tvoj kolega ili šef

To uključuje supružnika, položaj, automobil, kuću, plaću… Htjeti dostići višu poziciju na poslu nije loša stvar. Ali žaliti se na to kako ne voliš svoj sadašnji život, ili kako dobro žive tvoji kolege – nije produktivno.

 

Sveti Josipe, zaštitniče radnika, moli za nas!

Izvor: Aleteia

Prevela: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh