Duhovnost

MARCEL NGUYEN TAN VAN

Želio je postati svećenikom, a onda mu se ukazala sv. Mala Terezija i otkrila koji je njegov istinski poziv Jednog je dana Marcel tražio Boga da mu pomogne naći knjigu prikladnu za čitanje. Zatvorivši oči, posegnuo je rukom i iz mnoštva knjiga izvukao knjigu „Povijest jedne duše“, sv. Male Terezije. Nikad prije nije čuo za tu knjigu, ali ona mu je promijenila život…

Želio je postati svećenikom, a onda mu se ukazala sv. Mala Terezija i otkrila što je njegov istinski poziv

Marcel Nguyen Tan Van rođen je 1928. godine u malom selu u sjevernom Vijetnamu. Njegova majka bila je vjernica, a Marcel je već u dobi od tri godine govorio da želi postati svet. Razvio je ljubav prema krunici i privrženost Blaženoj Djevici Mariji. Sakrament prve svete pričesti primio je sa samo šest godina, znatno ranije od uobičajenoga.


Marcel je nešto kasnije osjetio i duhovni poziv pa je otišao u mali samostan u Huu-Bangu. U početku je bio pun entuzijazma, pripremao se da postane svećenik. Što može biti bolje od toga?

Zlostavljanje u samostanu

Marcel je bio dobar učenik, naporno je radio, obavljao je sve svoje dužnosti, bio je ljubazan i velikodušan. Župnik ga je stalno isticao kao primjer. Sve je to izazvalo ljubomoru drugih dječaka koji su ga počeli zlostavljati.

Zlostavljanje je postalo toliko neizdrživo da je Marcel 1941. godine napustio samostan. Kada se vratio kući, otkrio je da su dva ciklona uništila njegovo selo. Postali su jako siromašni, Njegov je otac postao ovisnik o kocki i alkoholu, a brat mu je oslijepio. Obitelj se okrenula protiv njega zbog napuštanja samostana, a sestra ga je čak optužila da im je donio nesreću.

Marcel je otišao od kuće, neko je vrijeme bio beskućnik. Vratio se kući, a majka ga je natjerala da se vrati u samostan. Vratio se, ali je nakon dva mjeseca ponovo napustio samostan. Kasnije je bio prihvaćen u župu sv. Male Terezije u Quang-Uyenu. Vodila su je dvojica dominikanaca.

Knjiga mu je promijenila život

Jednog je dana Marcel tražio Boga da mu pomogne naći knjigu prikladnu za čitanje. Zatvorivši oči posegnuo je rukom i iz mnoštva knjiga izvukao knjigu „Povijest jedne duše“, sv. Male Terezije. Nikad prije nije čuo za tu knjigu, ali ona mu je promijenila život.

Kada je počeo čitati „Povijest jedne duše“, plakao je. Preplavila ga je jednostavnost Terezijine ljubavi prema Isusu, a njegova predanost sv. Maloj Tereziji postala je intenzivna. Čak mu se i ukazala nekoliko puta, postala mu je učiteljica, prijateljica, nazivala ga je „malim bratom“. Rekla mu je da nikad neće postati svećenik, ali će postati „skriveni apostol ljubavi“, „srce svećenika“.

Nakon francuskog poraza u Điện Biên Phủu, Marcel odlazi u Sjeverni Vijetnam. Uhitili su ga 7. srpnja 1955. godine. Umro je u zatvoru četiri godine kasnije. Imao je 31 godinu. Proglašen je slugom Božjim 1997. godine, a proces njegove beatifikacije se nastavlja.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh