Svjedočanstva

PRIČA TIMA GUENARDA

Želio je ubiti svoga oca, a onda je doživio iskustvo koje ga je promijenilo „Mržnja je upravljala mojim životom. Govorio sam da nikad neću i da ne želim oprostiti. Moj jedini 'jezik' bilo je nasilje, a pobjeđivao sam u tučnjavama jer sam u protivniku gledao svoga oca“ – rekao je Tim Guenard u svome svjedočanstvu

Želio je ubiti svoga oca, a onda je doživio iskustvo koje ga je promijenilo

Tim Guenard/ foto: Screenshot


 

Tima Guenarda majka je napustila kad je imao tek dvije godine. Otac mu je bio alkoholičar koji je, nakon što ga je supruga napustila, izgubio kontrolu nad sobom i svoju frustraciju ‘iskaljivao’ na svomu sinu. Završio je u sirotištu gdje je doživio novo poniženje.

„Kad je učitelj vidio moje dokumente rekao je: ‘Što uopće možemo s njim? Kakav otac, takav sin!’ Te su riječ bile bolnije od svih udaraca koje sam primio od oca.“

Moj jedini ‘jezik’ bilo je nasilje, a pobjeđivao sam u tučnjavama jer sam u protivniku gledao svoga oca

Zatim je pobjegao, te je pješačio nekoliko stotina kilometara do Pariza. Živio je na ulici i preživljavao krađom. Odrastanje u okruženju punog ogorčenosti i nasilja, toliko je ostavilo traga na Timovu srcu da je želio ubiti svoga oca.

„Mržnja je upravljala mojim životom. Govorio sam da nikad neću i da ne želim oprostiti. Moj jedini ‘jezik’ bilo je nasilje, a pobjeđivao sam u tučnjavama jer sam u protivniku gledao svoga oca“ – rekao je.

Nakon nekog vremena uhvaćen je u krađi i doveden pred sud. Tad se je dogodilo nešto što je Tima izvelo na novi put. Sutkinja mu je ponudila priliku za novim početkom te ga je poslala na dobrotvorni rad s ljudima s invaliditetom. Susret s njima bio je pokretač promjene u njegovu životu.

Ja ga nisam poznavao, ali Isus je poznavao mene

„Jedan od njih bio je Vianney. On je prvi ukrotio moju nasilnost i upoznao me je s Isusom. Ja ga nisam poznavao, ali Isus je poznavao mene“ – rekao je Tim.

Svećenik mu je pokazao Božju ljubav i vrijednost oprosta.

„Moj najveći neprijatelj nije bilo očevo nasilje, nego moje sjećanje. Zato je najteže bilo oprostiti samome sebi, a onda tek ocu.“

Konačno je uspio oprostiti svom i ocu i sebi i naučio je voljeti. Danas je oženjen i ponosan otac četvero djece.

„Mogu reći da Bog nije pogriješio. Zašto? Zato što sam sretan čovjek!“ – kaže Tim.

Izvor: Aleteia

Prijevod: Laudato.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh