Aktualnosti

TANZANIJA, POREČ, ROVINJ

Tanzanijski svećenik p. Romanus Mihali susreo se s biskupom Ivanom Štironjom. Ove nedjelje gostuje na MES-u u Dugom Selu! Nakon posjete Eufrazijevoj bazilici u Poreču, p. Romanus je navečer u Rovinju poslije svete Mise izložio prisutnim župljanima kako izgleda život u njegovoj župi u Tanzaniji. Pater Romanus gostovat će ove nedjelje, 14. svibnja, na MES-u u Dugom Selu.

Pater Romanus Mihali, župnik župe Ujewa u Tanzaniji, dugogodišnji suradnik udruge Zdenac u Tanzaniji, nalazi se u posjetu Hrvatskoj povodom obilježavanja 20 godina djelovanja udruge. U sklopu svoga posjeta posjetio je Poreč i susreo se s biskupom Ivanom Štironjom.

Osim na engleskom, razgovor se vodio i na svahili jeziku, službenom jeziku u Tanzaniji, koji biskup Štironja dobro poznaje jer je nekoliko godina boravio u Tanzaniji kao misionar

U vrlo ugodnom razgovoru popričali su o boravku p. Romanusa u Hrvatskoj, njegovim impresijama o Hrvatskoj, susretima i regijama koje planira još posjetiti. Posebno su se dotaknuli djelovanja Zdenca u župi p. Romanusa i važnosti pomoći koju dobiva iz Hrvatske. Osim na engleskom, razgovor se vodio i na svahili jeziku, službenom jeziku u Tanzaniji, koji biskup Štironja dobro poznaje jer je nekoliko godina boravio u Tanzaniji kao misionar.

„Susret s biskupom Štironjom bio je vrlo dojmljiv, dotaknuli smo se raznolikih tema. Posebno ga je zanimala trenutna vjerska situacija u Tanzaniji, planovi izgradnje novog đačkog doma“

„Susret s biskupom Štironjom bio je vrlo dojmljiv, dotaknuli smo se raznolikih tema. Posebno ga je zanimala trenutna vjerska situacija u Tanzaniji, planovi izgradnje novog đačkog doma za siromašne dječake u župi Ujewa, te kako je župa Kaning’ombe u kojoj je biskup prije bio u misiji”, ispričao je p. Romanus.

Nakon posjete Eufrazijevoj bazilici… u Poreču, p. Romanus je navečer u Rovinju sudjelovao na svetoj Misi kao koncelebrant, a poslije svete Mise izložio je prisutnim župljanima kako izgleda život u njegovoj župi u Tanzaniji.

Godine 2020. je oko 26 milijuna Tanzanijaca živjelo ispod granice siromaštva, što je gotovo 50 % stanovništva

Udruga Zdenac već više od 20 godina organizirano pomaže siromašne obitelji, posebice djecu, mlade i osobe treće dobi o kojima nema tko brinuti. U Tanzaniji je rašireno siromaštvo i pogađa milijune ljudi u zemlji. Prema podacima Svjetske banke, 2020. godine je oko 26 milijuna Tanzanijaca živjelo ispod granice siromaštva, što je gotovo 50 % stanovništva.

Preko projekta Zdenca znanja-kumstva, u koji se uključuju brojni dobročinitelji iz Hrvatske i inozemstva, potrebitima se putem donacija omogućuje školovanje, hrana, higijenske potrepštine, liječenje i drugi oblici pomoći.

Zdenac u misijama ciljano provodi aktivnosti s djecom i mladima kako bi pod stručnim vodstvom otkrili i razvili svoje talente, usvajali ljudske vrijednosti i rasli u spoznaju da su ljubljena Božja djeca

Zdenac u misijama ciljano provodi aktivnosti s djecom i mladima kako bi pod stručnim vodstvom otkrili i razvili svoje talente, usvajali ljudske vrijednosti i rasli u spoznaju da su ljubljena Božja djeca. Volonteri Zdenca pružaju im podršku, ljubav, razumijevanje i duhovno vodstvo. Do danas je kroz projekt kumstava školovano 10 365 djece koji su tako dobili priliku za bolji život. Vjerujemo da će na dobrotu uzvratiti dobrotom i tako širi ljubav i solidarnost!

Foto: Paulina Novosel

Pater Mihali na MES-u u Dugom Selu, 14. 5. 2023.

U drugom dijelu našega molitveno-evangelizacijskoga susreta, MES-a, koji će se održati ove nedjelje, 14. svibnja predstavit će se i udruga Zdenac.

A predstavit će je upravo p. Romanus Mihali.

Također, na MES-u ćete imati priliku čuti i svjedočanstvo njegove župljanke, 23-godišnje Anne Ngwalee, kumčeta koju Zdenac 14 godina podupire u školovanju.

U dvorani će biti i suvenira Udruge Zdenac koje ćete moći kupiti kako biste podržali projekt muškog đačkog doma u župi Ujewa, koji je trenutno u izgradnji. Potrebno ga je opremiti namještajem i izgraditi bunar.

MES će se ove nedjelje, 14. svibnja održavati od 17 do 21 sat.
Adresa: Dugo Selo, gradska sportska dvorana, Đure Dubenika 2
Više o susretu, pročitajte ovdje.

Osim kupnjom suvenira na predstojećem MES-u, pomoći Udruzi i izgradnji muškog đačkog doma možete i direktnom uplatom na:

Primatelj: Zdenac, Ivana Gorana Kovačića 39, 10370 Dugo Selo 
IBAN: HR9023400091110984714
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
Poziv na broj: 23
Opis plaćanja: Donacija za muški đački dom Ujewa.

Uplata iz drugih država
IBAN: HR9023400091110984714, SWIFT: PBZGHR2X

Jana Radeljak, Bagadodo; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh