Svjedočanstva

JACQUES FESCH

Zbog ubojstva je osuđen na smrtnu kaznu, a u zatvoru je doživio obraćenje – nakon smrti pokrenut je postupak za proglašenje blaženim Tri godine koje je proveo u samici čekajući smaknuće, za njega su bile vrijeme obraćenja i preobrazbe…

Zbog ubojstva je osuđen na smrtnu kaznu, a u zatvoru je doživio obraćenje – nakon smrti pokrenut je postupak za proglašenje blaženim

Foto: Facebook


 

U listopadu 1950. godine u Parizu je pogubljen 27-godišnji Jacques Fesch, zbog ubojstva policajca tijekom neuspjele pljačke. Jacques je kao dijete bio zanemaren od svojih roditelja. Živio je burnim životom, lutajući iz odnosa u odnos i od posla do posla, a na kraju je završio u nesretnom braku i postao ocem neželjenoga djeteta. No, kao i razmetni sin iz prispodobe, Jacques je upoznao radost i mir onih koji primaju oproštenje i nezasluženu, bezuvjetnu ljubav.

U tvojoj duši spava svetac

Tri godine koje je proveo u samici čekajući smaknuće, za njega su bile vrijeme obraćenja i preobrazbe. Naučio je što znači voljeti svoju malu kćer i majku. Prijatelja i podršku pronašao je u zatvorskom kapelanu. Njegova hladna ravnodušnost prema njegovoj sudbini i svijetu oko njega, kao i njegovim neprijateljskim osjećajima prema Bogu, ustupila je mjesto njegovu dubokom osjećaju tuge zbog učinjenog zločina i spokoju koji je bio plod molitve i vjere. U međuvremenu je pokrenut postupak za proglašenje blaženim.

„Neka tvoja ljubav privuče na tebe Božju milost i neka ti dopusti vidjeti da u tvojoj duši spava svetac. Zamolit ću ga da te učini tako otvorenom i osjetljivom da možeš razumjeti i učiniti ono što traži od tebe. Tvoj život nije ništa; on čak nije ni tvoje vlasništvo. Svaki puta kada kažeš voljela bih učiniti ovo ili ono, ranila si Krista, oduzimajući mu ono što je njegovo. Moraš u sebi usmrtiti sve, osim želje da ljubiš Boga. To uopće nije teško učiniti. Dovoljno je samo imati povjerenja i zahvaliti malom Isusu na svim mogućnostima koje su u tebi. Pozvana si na svetost, kao i ja, kao i svi.“ (Jacques Fesch u pismu svojoj majci)

Posljednje riječi u Jacquesovu dnevniku, koji je počeo pisati dva mjeseca prije smrti, bile su: „Za pet sati ću vidjeti Isusa.“

Knjigu „Za pet sati ću vidjeti Isusa“ možete potražiti ovdje.

Izvor: Aleteia

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 29
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh