Svjedočanstva

DOBROVOLJNI DARIVATELJ KRVI

Zbog rijetkog biološkog dara spasio je više od dva milijuna beba Od kad je saznao za svoj rijedak biološki dar, Harrison je donirao krv svake godine, 60 godina, što iznosi oko 1100 donacija…

Zbog rijetkog biološkog dara spasio je preko dva milijuna beba

Foto: Global News

 

Kad je imao 14 godina, James Harrison morao je na operaciju prsnog koša, a tijekom operacije transfuzija krvi spasila mu je život. Stoga je odlučio postati dobrovoljni darivatelj krvi, unatoč činjenici da se bojao igle.

Znanstvenici su uspjeli iskoristiti njegovu krv i za proizvodnju cjepiva nazvanog „anti-D“

Liječnici su se šokirali kad su otkrili da njegova krv ima antitijela koja neutraliziraju Rh-faktor, opasno stanje u kojem krv trudnice napada nerođeno dijete. U Australiji su do 1967. svake godine umirale tisuće beba, a liječnici nisu znali zbog čega. Žene su imale spontane pobačaje, djeca su se rađala sa oštećenjima mozga.

Od kad je saznao za svoj rijedak biološki dar, Harrison je donirao krv svake godine, 60 godina, što je sve zajedno oko 1100 donacija. Znanstvenici su uspjeli iskoristiti njegovu krv i za proizvodnju cjepiva nazvanog „anti-D“.

Preko tri milijuna žena primilo je cjepivo, uključujući i Harrisonovu kći. Njegova predanost pomaganju drugima učinila ga je nacionalnim herojem. 1999. godine primio je jednu od najprestižnijih počasti u zemlji.

Nakon 60 godina spašavanja života, James Harrison, „čovjek sa zlatnom rukom“, konačno ide u mirovinu. Jedini razlog zbog kojeg neće više donirati krv je taj što je dobna granica za donaciju krvi u Australiji 81 godina. Nada se da će potaknuti druge da preuzmu njegovu ulogu.

Izvor: Good News Network

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh