Aktualnosti

IZ UVODNIKA NOVOG BOOKA

Zbog kojeg bi grijeha Bog nekoga osudio na pakao?! Kad analizira samog sebe, prosječni vjernik katolik u Hrvatskoj sebe ne vidi u paklu; ne vidi da čini ništa toliko strašno čime bi zavrijedio tako strašnu osudu...

Foto: Shutterstock


 

Pakao

Nisu me na pakao asocirale ove ljetne vrućine, već knjiga o ukazanjima u Fatimi, koju ovih dana, po ne znam koji put slušam vozeći se u autu. Hijacinta, Francisco i Lucija su u viziji vidjeli pakao i to ih je viđenje tako duboko potreslo da su od tada činili najrazličitije žrtve kako bi što manje grešnika završilo u njemu. Danas se pakla malo tko boji ili o njemu razmišlja, a još manje vjernika čini žrtve za spasenje grešnika, kao što su to činili troje fatimskih vidjelaca. Po Bibliji i po riječima mnogih svetaca koji su pakao imali prilike vidjeti, to je mjesto najstrašnijih muka.

Kad analizira samog sebe, prosječni vjernik katolik u Hrvatskoj sebe ne vidi u paklu; ne vidi da čini ništa toliko strašno čime bi zavrijedio tako strašnu osudu. Tko je to prosječni vjernik katolik u Hrvatskoj?

Kad analizira samog sebe, prosječni vjernik katolik u Hrvatskoj sebe ne vidi u paklu; ne vidi da čini ništa toliko strašno čime bi zavrijedio tako strašnu osudu. Tko je to prosječni vjernik katolik u Hrvatskoj? To je netko tko je kršten i tko je primio sakramente, ali više ne ide u Crkvu, osim možda za najveće blagdane. To je vjernik koji rijetko kad moli, vjernik koji ne čita Bibliju jer ga Božja riječ ne zanima. To je vjernik koji sebe uspoređuje s ljudima u svojem okruženju i od njih se smatra barem malo boljim ili pravednijim.

Može li prosječni Hrvat vjernik, katolik biti osuđen na pakao?

Neki dan sam razmišljao o tome može li prosječni Hrvat vjernik, katolik biti osuđen na pakao i pitao sam se bi li bilo pravedno tako strašno kazniti nekoga samo zato što ne ide nedjeljom i blagdanima u crkvu i zato što se ne moli. Pitao sam se zbog kojeg bi grijeha Bog nekoga tako strašno osudio. Nisam morao dugo čekati na odgovor. U srce mi je došla riječ ignoriranje. (…)

 

Cijeli tekst uvodnika 129. broja mjesečnika „Book” (za rujan 2020.) pročitajte u tiskanom izdanju.

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se možete pretplatiti, čime godišnje štedite 60 kuna (ovdje).

Ne možeš si priuštiti pretplatu?! Ili bi ju htio pokloniti onome tko si ju ne može priuštiti?!
Javi nam se! 

+385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected]

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh