Duhovnost

OTAC PELANOWSKI

Zbog koga ili čega nemaš vremena gledati Isusa? Tko ili što privlači tvoj pogled više nego On? Jer samo se bez Njega ne može živjeti. Ako u središtu pozornosti nije Bog, onda u srcu nema mira.

Foto: Shutterstock

Kada je Baltazar svetkovao zajedno s dostojnicima svojeg dvora, pijući iz svetih posuda, iza svijećnjaka mu se ukazala ruka – samo ruka, bez lica, i to puno govori. Malo tko obraća pozornost na taj svijećnjak. A treba znati što je to svijećnjak, što je menora, u kontekstu toga što je u Otkrivenju rečeno Crkvi u Efezu. (Dn 5,1-6. 17-19. 22-30)

Što znači moliti se na nesvet način ili sudjelovati u nekom obredu na nesvet način? Bez potresenosti duha, bez ganuća. Imao sam takav period u svojem svećeničkom životu…

Pogledajte: predmeti su sveti, liturgijski, ali nisu korišteni u skladu sa svojom svrhom, korišteni su na nesvet način. Pogubno za čovjeka može biti to da radi nešto sveto, ali na nesvet način. Ti možeš na takav način svakodnevno ići na misu, ja mogu moliti na taj način časoslov i zajedno možemo ne davati Bogu prigodu za susret s nama u molitvi. Što znači moliti se na nesvet način ili sudjelovati u nekom obredu na nesvet način? Bez potresenosti duha, bez ganuća. Imao sam takav period u svojem svećeničkom životu, kad sam sa strahom postao svjestan toga da ne slavim svetu misu, nego ju samo čitam, samo javno čitam te tekstove. Baltazar je, nakon što mu je Danijel protumačio značenje riječi napisanih na zidu, zapovjedio odjenuti Danijela u lijepe haljine i dati mu bogatstvo, ali to mu nije pomoglo, jer se još te iste noći rastao sa svojim životom. Ne može se odgoditi izvršenje Božje presude čak ni titulama, ni diplomama.

Što su imali od toga što su pili iz svetih predmeta, kad su im duše bile nečistije negoli kante za smeće?! Ni meni ni vama neće pomoći liturgijska djela, ni zajedničke gozbe ljubavi, ni osmijesi Bogu, ako ne vidimo taj svijećnjak…

Što su imali od toga što su pili iz svetih predmeta, kad su im duše bile nečistije negoli kante za smeće?! Ni meni ni vama neće pomoći liturgijska djela, ni zajedničke gozbe ljubavi, ni osmijesi Bogu, ako ne vidimo taj svijećnjak, iza kojeg je napisano to što je naš grijeh, to što Božja ruka piše na zidu naše unutrašnjosti. Ne lice, nego ruka. Vidiš li što ti je savjest napisala? Nemoguće je da ti Bog nije pokazao tvoj grijeh. Možda ne znaš da je to grijeh? A možda si izgubio osjećaj za taj grijeh? Kao Baltazar, koji je bio prelagan?

Ako u središtu pozornosti nije Bog, onda u srcu nema mira

A možda imaš toleranciju prema vlastitoj ravnodušnosti i više voliš siguran razmak od Boga, da te s vremenom njegova ljubav ne bi obujmila i progutala? Kakva božanstva ti hvališ? Tko ili što je tvoje božanstvo? Komu govoriš najljepše riječi? O kome govoriš: „želim te, ne mogu živjeti bez tebe“? Jer samo se bez Boga ne može živjeti…

Isus govori da je svjetlo našeg tijela oko…

Od duha do uha 3dUlomak iz knjige „Od Duha do uhaˮ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje. (do 30. studenog po sniženoj cijeni od 70 kuna)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh