Duhovnost

ZAZIVATE LI BOŽJI BLAGOSLOV NA SVOJU DJECU?

Roditeljski blagoslov djece Važan dio u evangelizaciji vlastite djece vrlo je jednostavan; naziva se 'roditeljski blagoslov' i sastoji se od sposobnosti da se Božji blagoslov zazove na djecu.

Roditeljski blagoslov djece

Foto: Shutterstock

 

Roditeljski blagoslov djece svakako nije jednostavan zadatak i ponekad se čini besplodnim. U nekim slučajevima ne možemo saznati kakav smo utjecaj imali na svoju djecu, dok ne prođe nekoliko godina. Roditelji imaju težak zadatak – dovesti svoju djecu Bogu.

„Kao roditelji imamo posebnu odgovornost i obvezu da svoju djecu predamo Bogu i stoga naše molitve imaju dvostruki učinak…“

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava na koji način: „Milošću sakramenta ženidbe roditelji su primili odgovornost i povlasticu naviještati vjeru svojoj djeci. Neka ih od najranije dobi uvode u otajstva vjere, kojih su svojoj djeci prvi navjestitelji“ (KKC 2225).

Važan dio u evangelizaciji vlastite djece vrlo je jednostavan; naziva se ‘roditeljski blagoslov’ i sastoji se od sposobnosti da se Božji blagoslov zazove na djecu. Kao roditelji imamo posebnu odgovornost i obvezu da svoju djecu predamo Bogu i stoga naše molitve imaju dvostruki učinak. Bog nam ih je dao, i naša je dužnost da ih ponovno dovedemo Bogu.

Primjeri roditeljskih blagoslova u Svetom Pismu

Primjere ove vrste blagoslova nalazimo na mnogim mjestima u Starom Zavjetu. Jedan od najpoznatijih primjera onaj je kad je Izak blagoslovio svoga sina Jakova (Post 27). No postoje i brojni drugi primjeri, i iz toga razloga mnogi ljudi koriste blagoslove nad svojom djecom. Jedan od blagoslova koji se često koriste dolazi iz Knjige Brojeva i naziva se ‘Aronovim blagoslovom’: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva. Neka te Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka ti bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese“ (Br 6, 24-26).

Drugi blagoslov dolazi iz Knjige o Tobiji. Ondje Tobit svoga sina Tobiju blagoslivlja prije polaska na putovanje: „Bog koji na nebu stoluje udijelio ti sretno putovanje i anđeo njegov pratio te“ (Tob 5,17).

Kako blagosloviti dijete?

Jednostavan način kako blagosloviti dijete jest uzeti malo blagoslovljene vode i načiniti njome znak križa na čelu djeteta ili jednostavno položiti ruku na njegovu glavu. Dok se to čini može se moliti jednu od gore navedenih molitava ili jednostavno izreći: „Neka te Bog blagoslovi u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“.

Formula molitve nije nepromjenjiva i svaki roditelj može izmoliti spontanu molitvu za blagoslov svoje djece. Važno je zazvati Božji blagoslov nad njima i prepoznati snagu koju Vam je Bog dao kao roditelju. Ovaj se blagoslov obično čini prije spavanja, ali se može činiti i prije polaska u školu ili na neko putovanje. Pružit će Vam utjehu, jer ćete znati da je Bog s njim dok odlazi od kuće, te da je uz njega i njegov anđeo čuvar. Nije lako biti roditelj, a zadatak poučavanja vjere može se učiniti nemogućim. Ipak, sve je moguće s Božjom pomoću.

Izvor:  Svjetlorijeci.ba

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh