Razmišljamo o evanđelju

PATER AREK KRASICKI

VIDEO Zato mnogi ne osjećaju čudesnu Božju blizinu i njegov zahvat u svome životu ZAŠTO ŽELIM OZDRAVITI? Želim li samo gotov proizvod, a ne zanima me tko iza toga stoji? Isus te želi u cjelovitosti, cijelog tebe, dok mi najčešće želimo isključivo sebe, a Boga ne. Prvo ustvari tražimo sebe, a ne Boga i zato imamo probleme i zato se ne događaju čudesa...

Screenshot

Mi većinom želimo samo olakšanje u najtežim životnim situacijama, ali vrlo rijetko želimo da Isus bude naš cilj.

Mi ljudi često želimo pomoćnika, bez obzira je li to Isus ili neki drugi učitelj; važno nam je “samo da je meni dobro”. To je takav egoizam.

Sjećam se kako sam u Osijeku išao u blagoslov kuća i u nekoliko njih vidio sam križ na zidu, a pokraj križa Sai Baba. Znači, “nema veze koji je učitelj, samo da meni bude dobro. Ha, ako Sai Baba ne može, onda Isus neka čuva moju obitelj…” Tu imamo problem. Pitanje je hoću li biti poslušan Isusu, jer On će ispuniti moj život.

Želim li samo nešto od Isusa, ili Isusa?

Isus na kraju kaže: “Idi, tvoja te vjera spasila”. Isus ga šalje u novi život, s novim mentalitetom, s potpunim pouzdanjem u Boga. To je sad nešto novo. Zato mnogi ne osjećaju čudesnu Božju blizinu i njegov zahvat u svome životu – zato što kasnije ne stave Boga na prvo mjesto. Oni su htjeli samo pomoćnika da ih ozdravi, a ne Boga staviti na prvo mjesto. Oni žele samo čudo, ozdravljenje, olakšanje, ali ne Boga… Želimo samo gotov proizvod, a ne zanima nas tko iza toga stoji. Pitajmo se: “Zašto želim ozdraviti?”

Ako je to zdravlje radi toga da kasnije idem navješćivati Radosnu vijest, i dati slavu Bogu, i da On bude na prvom mjestu u tvom životu, onda to ozdravljenje ima smisla. Mi većinom želimo samo olakšanje u najtežim životnim situacijama, ali vrlo rijetko želimo da Isus bude naš cilj.

Cijelu propovijed poslušajte u nastavku:

Lk 17,11-19

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh