Osobni razvoj

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Zašto uvijek završim u nezdravoj vezi Mnogim ljudima romantične veze postanu utočište gdje utišavaju vapaj svojih neispunjenih emocionalnih potreba. Kroz te veze mogu proživjeti prošle događaje, promijeniti sada ono što nisu mogli onda i dobiti sve što nisu u primarnoj obitelji.

Zašto uvijek završim u nezdravoj vezi

Foto: Shutterstock


 

Ovo je vapaj mnogih mladića i djevojaka koji mi dolaze u ured po pomoć i savjet. U takvim vezama jedan od partnera je prekomjerno povučen i zbunjen, ili je pak agresivan i zlostavlja drugoga. Mnoge takve veze uključuju ovisnosti, od alkoholizma do radoholičarstva. Kako Robin Norwood piše u svojoj knjizi Women Who Love Too Much, svim je tim mladim ljudima zajedničko to da veza uključuje partnera koji je emocionalno nedostupan.

Ni sama ne zna kako je završila u vezi u kojoj ju partner zlostavlja, laže joj i verbalno je degradira. Imala je potrebu…

Rita nije mogla shvatiti zašto joj je tako teško prekinuti s njezinim mladićem Andreom. Slušala je priče o ženama koje su zaglavile u toksičnim vezama sa zlostavljačem, ali nije mogla pojmiti činjenicu da se i sama nalazi u takvoj vezi. Ni sama ne zna kako je završila u vezi u kojoj ju partner zlostavlja, laže joj i verbalno je degradira. Imala je potrebu osjećati se voljenom i prihvaćenom, ali ova ju je potreba dovela u opasnost.

Rođeni smo s potrebom za ljubavlju i prihvaćanjem. Mladima koji odrastaju u zdravim obiteljima, te potrebe zadovoljavaju roditeljske blage riječi, dodiri puni ljubavi i pažnja. U muškarcima i ženama poput Rite, žeđ za prihvaćanjem i ljubavlju ostaje neutažena. Njima su emocionalno nedostupni roditelji mjerilo.

Mnogim ljudima romantične veze postanu utočište gdje utišavaju vapaj svojih neispunjenih emocionalnih potreba. Kroz te veze…

Emocionalna nedostupnost može se očitovati na različite načine: kod majki koje su hladne i povučene, opterećene vlastitim teretima; kod očeva agresivaca ili zlostavljača zarobljenih u dugogodišnju ovisnost. Takvi su roditelji toliko zakopani u svoje brige da jednostavno ignoriraju potrebe svoje djece. Na taj način duboko ukorijenjene emocionalne potrebe pojedinaca ostaju neispunjene.

Mnogim ljudima romantične veze postanu utočište gdje utišavaju vapaj svojih neispunjenih emocionalnih potreba. Kroz te veze mogu proživjeti prošle događaje, promijeniti sada ono što nisu mogli onda i dobiti sve što nisu u primarnoj obitelji.

Tužna je činjenica da su te veze, koliko god bile uzbudljive i strastvene, uvijek kaotične i nestabilne

I tako započinje ciklus toksičnih veza – kad se emocionalno neispunjena osoba baci u potragu za emocionalno nedostupnim partnerom, u nadi da će od njega dobiti ono što nije mogla u prošlosti, u nadi da će ga promijeniti, da će ga pridobiti svojom ljubavlju.

Tužna je činjenica da su te veze, koliko god bile uzbudljive i strastvene, uvijek kaotične i nestabilne. One u konačnici nikada ne ispune čežnju srca osobe koja traži ljubav, jer ne mogu. Zato ona ostaje povrijeđena, slomljena i više nikome ne vjeruje.

Ali ima nade da se oslobodite toksičnih veza. Samo budite odlučni!

Kako se osloboditi toksičnih veza čitajte u novoj knjizi „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svoga života“ autorice Debre Fileta. 

Knjigu možete kupiti ovdje.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh