Sveta Misa

LITURGIJSKI OBIČAJ IZ 4. STOLJEĆA

Zašto svećenik ljubi oltar prije mise? Ljubljenje svetih i pobožnih predmeta dio je mnogih religija tisućama godina. Ta praksa nastala je u kulturama u kojima je poljubac bio doživljavan kao znak poštovanja ili se je koristio kao pozdrav te se je onda, sasvim prirodno, primjenjivao i na objekte koji su predstavljali božansko

Zašto svećenik ljubi oltar prije mise?

Prije slavljenja svete mise svaki prezbiter (i đakon) prilazi oltaru i ljubi ga. Nekima se takva praksa čini čudna, jer su oltari materijalne stvari, načinjeni od drva ili kamena, i nije im jasno kakvu to ima važnost.


Koja je važnost toga drevnog običaja?

Ljubljenje svetih i pobožnih predmeta dio je mnogih religija tisućama godina. Ta praksa nastala je u kulturama u kojima je poljubac bio doživljavan kao znak poštovanja ili se je koristio kao pozdrav te se je onda, sasvim prirodno, primjenjivao i na objekte koji su predstavljali božansko. Osim u poganskom štovanju u nekim kulturama također postoji i tradicija ljubljenja stola prije blagovanja kod posebnih prigoda. Kako su kršćani razvijali svoju liturgiju, uvodili su običaje onih kultura kojima su pripadali i davali im novo značenje. Ljubljenje oltara bio je jedan od takvih običaja te su ga svećenici vrlo brzo usvojili kao obvezan prije mise.

Simbolički oltar predstavlja Isusa Krista i njegovu žrtvu

Oltar dobiva svoju važnost u povezanosti s Duhom Svetim jer se na njemu slavi misa. On je određen za tu svrhu i biskup ga posvećuje kad ga se postavlja u novu crkvu. Obred posvete na neki način oponaša krštenje te se biskup služi svetim uljem za pomazanje oltara i odijeva ga u bijelu haljinu nakon što završi molitve. Ljubljenje oltara može se doživjeti kao čašćenje osobite namjene koju on ima u liturgiji i biskupske posvete nad njim. Simbolički oltar predstavlja Isusa Krista i njegovu žrtvu te se shvaća kao „kamen temeljac“ Crkve (usp. Ef 2, 20).

Tijekom povijesti liturgije svećenik je običavao poljubiti oltar prije blagoslova puka, što je simboliziralo da blagoslov dolazi od Boga, a ne od svećenika. K tomu su se s vremenom u oltare počele stavljati relikvije svetaca i kada svećenik poljubi oltar, on na taj način ljubi relikvije. Dakle istina je da su oltari materijalni predmeti, ali, budući da su namijenjeni za posebnu svrhu, poljubac oltaru simbolizira njegovu povlaštenu namjenu i odnos s božanskom žrtvom Isusa Krista.

O tome što je Sveta Misa, kako se kvalitetno pripremiti i u njoj sudjelovati djelatno i plodonosno možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara.
Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh