Roditelji i djeca

VAŽNOST OČEVE LJUBAVI

Nedostaje vam životne snage i radosti? Možda se razlog krije u vašem ocu Život vam je obilježen promašajima? Možda se razlog tome nalazi u vašem djetinjstvu!

Zašto su očevi toliko važni?

Foto: Shutterstock


Obitelj dobiva snagu iz…

Svi smo izašli iz obitelji. U njoj pojedinac dobiva temelje potrebne za život. Bez zdrave i sređene obitelji, nema ni zdrava i skladna pojedinca, a bez zdrava pojedinca, nema ni zdrava društva. Unatoč tome, o obitelji se govori premalo, dapače, na brojne ju se načine nastoji marginalizirati, umanjiti joj značenje. To osobito, nažalost, vrijedi za očeve – upravo one na kojima bi svaka obitelj trebala počivati i iz kojih bi trebala dobivati snagu.

Djeca bez očinske ljubavi

Carl Foss, koji u duhovnom smislu pomaže zatvorenicima preko organizacije The Vision, pozvao je dragovoljce spremne ugostiti zatvorenike kao sinove u Kristu. Ustanovio je da 90 – 95% njih nikada nije upoznalo očevu ljubav te ih je u tom smislu nazvao siročadi. Razgovarajući s 40-ero mladih u popravnome domu, otkrio je kako ni među njima baš nitko nije upoznao očinsku ljubav. Nakon što je izrazio svoju spremnost očinski porazgovarati sa svima koji su to željeli, iznenadio se koliki su se na to odlučili, kao i koliko su suza za to vrijeme prolili ti „maloljetni prijestupnici“.

Kroz istraživanja koja je proveo osobno, kao i kroz ona koja su proveli drugi, utvrdio je da djeci odrasloj bez očeva redovito nedostaje čvrstoća karaktera, da su skloniji problematičnu ponašanju na području spolnosti te da se lakše odaju kriminalu. Novija su istraživanja pak otkrila kako djeca odrasla bez očeva pet puta češće počine samoubojstvo, trideset i dva puta češće bježe od kuće, dvadeset puta češće trpe od poremećaja u ponašanju, četrnaest puta češće počine silovanje, devet puta češće napuštaju školu, deset puta češće uzimaju drogu, devet puta češće završe u popravnome domu te dvadeset i dva puta češće završe u zatvoru. (Center for Children’s Justice, Inc., „Effects of Fatherlessness (U.S. Data)”, http://www.childrensjustice.org/fatherlessness2.htm (pristupljeno 8. kolovoza 2008.). Carl je izvijestio kako je 1965. u Americi tri milijuna majki podizalo djecu bez očeva, a 1975. njih deset milijuna. Danas je riječ o 23 milijuna, odnosno 34% američke djece, što je najveći postotak u svijetu! (Jim Daly, „The Fatherless Family“, http://www2.focusonthefamily.com/meetourpresident/messages/A000000395.cfm (pristupljeno 8. kolovoza 2008.)

Bog je stvorio djecu da život upijaju iz duha svojih očeva

Zašto su očevi toliko važni? Jednostavno stoga što ih je Bog takvima stvorio. … Bog je stvorio djecu da život upijaju iz duha svojih očeva. Najveća je tragedija naše sulude materijalističke kulture ta što je muškarcima umanjen status sinova Božjih, zbog čega nisu svjesni toga što znače svojoj djeci. Sotona je uistinu došao pokrasti i oteti. Očevima je ukraden njihov identitet!

Stvoreni smo na sliku Božju. Kao što mi život trebamo upijati od Oca nebeskoga, tako ga naša djeca trebaju upijati od nas. Svaki put kada otac zagrli svoga sina, povede ga na pecanje, povije mu ranu, sasluša što ga muči, pohvali ga ili pak podvrgne stezi, Riječ se Božja utjelovljuje (1 Iv 4,2). Ispovijedamo ga u tijelu ne samo riječima. Jer, proglašavamo li njegovu slavu s krovova, a pritom zanemarimo uputiti lijepu riječ malenima, ne vjerujemo istinski da se Riječ Božja utjelovila, ma što govorili. A evo što nama kaže Bog:

Kad mi lice vidjet’ dolazite,

Nedostaje vam životne snage i radosti? Možda niste oprostili svome ocu

Ako otac propušta biti sa svojim djetetom, duh toga djeteta vene. Isus nam je rekao kako smo, ne prebivamo li u Njemu, nalik na usahlu granu (Iv 15,5-6). Jednako tako dijete treba prebivati u ljubavi i naklonosti svoga oca. Ljubav predstavlja djelotvoran prijenos snage. Bez snage duha nećemo izdržati. Očevi su ti koji pružaju tu snagu. Njihova ljubav nije tek neki lijepi dodatak, već naprotiv, suštinska potreba u djetetovu životu. Ako očevi zakažu, postoje zamjene. Otac nebeski „ne ostavi sebe neposvjedočena“ (Dj 14,17). No, nijedna zamjena ne može djetetu objaviti identitet koji žudi ostvariti se iz njegovih gena. Većina se promašaja u životu može prije ili poslije povezati s kršenjem zapovijedi: „Poštuj oca svoga i majku (…) da dugo živiš i dobro ti bude“ (Pnz 5,16). To je ne samo korijen nego i deblo i lišće većine blagoslova i problema u životu. Djevojčice koje su podigli nasilni očevi skloni piću gotovo se redovito udaju za jednako takve muškarce. Dominaciji skloni i grubi očevi rađaju takve sinove i kćeri, pri čemu će i muževi ovih potonjih postati takvi – ako Križ Kristov to ne prekine.

Čovječanstvo se odlikuje neizmjernim različitostima. No, jednadžbe srca jednako se lako uspostavljaju kao i razlomci. Svi imamo zajednički nazivnik: život s očevima i majkama ili bez njih. Na tome se temelju brojnici razlikuju do unedogled. Sotona nema nikakvih novih igrica, već jedino varijacije na temu. (…)

Iz knjige „Obnova kršćanske obitelji” autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, po sniženoj cijeni za 50 umjesto 100 kuna, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh