Duhovnost

KAKO POVJEROVATI

Zašto su nam potrebne kušnje Kušnje nam pokazuju koliko smo duhovno napredovali ili pak nazadovali potičući nas tako na putu svetosti. Zna se, primjerice dogoditi da napredujemo u nekim aspektima duhovnosti, no zbog toga što se na njih previše usredotočujemo, nazadujemo u drugim aspektima.

Foto: Shutterstock

 

Čovjek se često nalazi u različitim kušnjama, no Bog se brine za nas i ne dopušta da budemo kušani preko svojih snaga, te nam s kušnjom želi dati sretan ishod (v. 1 Kor 10,13). Bog ne treba kušnje da bi vidio kakvo je naše srce. On to u svojoj svemogućnosti već zna. No mi ne znamo kakvo je naše srce sve dok se ono ne iskuša u kušnjama. Kušnje nam pokazuju koliko smo duhovno napredovali ili pak nazadovali potičući nas tako na putu svetosti. Zna se, primjerice dogoditi da napredujemo u nekim aspektima duhovnosti, no zbog toga što se na njih previše usredotočujemo, nazadujemo u drugim aspektima. Tako npr. možemo napredovati u ljubavi prema Božjoj riječi i istovremeno nazadovati u ljubavi prema vlastitoj obitelji. Kušnje nam tada otvaraju oči da vidimo što treba mijenjati, a što zadržati.

 

Poznata je izreka sv. Augustina:

Bog je toliko velik

koliko mu tvoja vjera

dopusti

da bude velik!

To je u potpunome suglasju s mnogim Isusovim izjavama o vjeri. Božje djelovanje u našim životima ovisi o onome u što vjerujemo, odnosno u čemu mu vjerujemo i u čemu smo ga sposobni poslušati.

Dakle, ne radi se samo o tome vjerujemo li u Boga nego i o tome vjerujemo li Bogu i u kakva zapravo Boga vjerujemo

Ovdje zaista vidimo da kao vjernici nismo pozvani samo vjerovati da Bog postoji nego smo također pozvani vjerovati onome što nam Bog govori po svojoj riječi, što je za nas učinio i što i dalje želi činiti u životu svakoga od nas. Dakle, ne radi se samo o tome vjerujemo li u Boga nego i o tome vjerujemo li Bogu i u kakva zapravo Boga vjerujemo.

Duhovno sazrijevanje pretpostavlja stalno upoznavanje Boga jer onaj tko Božju narav poznaje iskustveno, može imati vjeru u ono što nam Bog govori. Dakle, iskustvo živoga susreta s Bogom uvelike nam pomaže u srcu se odvažiti povjerovati ono što On želi posredovati, nama osobno te preko nas drugima.

Iskustvo u sebi podrazumijeva duhovni susret s Bogom koji se može manifestirati na najrazličitije načine: od iskustva ljubavi i prihvaćanja do iskustva suhoće ili tamne noći. Svako je iskustvo bitno i na svoj način dragocjeno jer da nije tako, ne bi dolazilo kao dar od Boga.

 

 

Iz knjige „Kako povjerovati” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 35 kuna (redovna cijena iznosi 50 kuna)!

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh