Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Zašto su nam potrebne kušnje i poteškoće U najvećoj tami Bog daje najvažnije riječi…

Zašto su nam potrebne kušnje i poteškoće

Foto: Shutterstock

 

Svjetlo i tama

Iako je Bog svjetlo, objavljivao se kao tamni oblak. Isti paradoks vidimo kad Bog vodi Izraela kroz pustinju. Bog bijaše kao stup oblaka, koji je osvjetljavao put Izraelu, a istodobno bijaše crn oblak, koji bacaše tamu na Egipćane:

Anđeo Božji, koji je išao na čelu izraelskih četa, promijeni mjesto i stupi im za leđa. A i stup od oblaka pomakne se ispred njih i stade im za leđa. Smjesti se između vojske egipatske i vojske izraelske te postade onima oblak taman, a ovima rasvjetljivaše noć te tako ne mogoše jedni drugima prići cijele noći. (Izl 14, 19 – 20)

On umiraše, raspadao se u svojem postojanju, a istinski život se približavao proroku. Nijedan trenutak tvojeg postojanja nije…

Za jedne taj oblak bijaše svjetlo, a za druge tama. Boga se prima ovisno o tome kakvo imamo srce. Ako imamo bolesno srce, Bog će izazvati nemir u čovjeku, a ako imamo zdravo srce, Bog će svugdje biti slavljen. Ako imaš zlo u srcu, svugdje vidiš zlo, a ako imaš dobro u srcu, svugdje vidiš dobro. Ako imaš zlo u srcu, okrivljuješ sve oko sebe, Boga i sebe samoga. Ako pak imaš dobro u srcu, sve oko sebe, kao i sebe samoga darivaš milosrđem. Pogledaj na taj način na svoje iskustvo tame. Možda je ta tama u kojoj se nalaziš ustvari oblak koji prekriva tvoje brdo Horeb? Izabrani narod Boga se također bojao tada kad je trebao primiti najvažnije riječi od Boga. U najvećoj tami Bog daje najvažnije riječi. Slično kao kad se Ilija približavao Bogu – cijelo brdo se treslo, udaraše gromovi, bijaše oluja i tama! On je ušao u špilju kao u grob. Sigurno znate da su u špiljama pokapali umrli. On je ušao tamo gdje pokapahu mrtve! Zašto? Jer mu se Bog približavao. On umiraše, raspadao se u svojem postojanju, a istinski život se približavao proroku. Nijedan trenutak tvojeg postojanja nije bez njegove prisutnosti, a trenutke koji izgledaju najmračnije on posjećuje, da bi ti mogao spoznati istinu – njegova ljubav ne napušta.

Iz knjige „Od Duha do uha” autora p. Augustyna Pelanowskog.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh