Osobni razvoj

ĐAVOLJA ZAMKA

Zašto su muškarcima sport i poslovni uspjeh privlačniji od duhovnosti Jedna od đavoljih zamki jest pretjerana zauzetost poslom, a u nju osobito upadaju muškarci. Naravno, to se često događa pod parolom „činim dobro i skrbim za svoju obitelj“…

Zašto su muškarcima sport i poslovni uspjeh privlačniji od duhovnosti

Foto: Shutterstock

 

Kao što sam spomenuo, muškarci često ne usvajaju duhovne stvarnosti onako spremno kako to čine žene, a muškarci ne vole osjećati da u čemu nisu kompetentni. Kada oni to osjete, oni se povlače, a to je stvar oholosti. Dakle kad se muškarci spontano ili intuitivno ne pokrenu svjesno raditi na jačanju svojega duhovnog života, oni će se povući i otići ako im se u tome ne pruži adekvatna pomoć. Oni će s tada okrenuti stvarima koje su im konkretnije i objektivno mjerljivije. Mislim da je to razlog zašto su sport i poslovni uspjeh muškarcima tako privlačni. Naime u oba slučaja cilj je vrlo jasan i jednostavno je izmjeriti koliko ti dobro ide. Problem je u tome što današnje društvo te materijalne stvari smatra znakom uspjeha. Gomilanje bogatstva, moć, status u društvu danas su mjerilo uspjeha. Zato muškarci nevjerojatno mnogo vremena i energije ulažu u te stvari jer time dobivaju osjećaj vlastite vrijednosti. Velik je izazov pomagati muškarcima da sa sličnim žarom pokrenu svoj duhovni život. Težak je taj prijelaz s onoga što svijet izuzetno vrednuje i cijeni na ono duhovno i neopipljivo, što svijet tako malo vrednuje i cijeni. U tom im prelaženju s materijalnoga na duhovno trebamo pomoći da počnu shvaćati vrijednost i važnost istinskoga duhovnog života. Oni trebaju vidjeti da će sve materijalno s vremenom proći, a da ono duhovno ostaje zauvijek.

Muškarac koji svojoj obitelji priskrbljuje obilje materijalnih dobara obično izaziva veliko poštovanje, a da se pritom ne razmišlja koje su prave potrebe članova te obitelji

Kažu da je besposlen um đavolje igralište, ali i prezaposlenost može biti opasna. Jedna od đavoljih zamki jest pretjerana zauzetost poslom, a u nju osobito upadaju muškarci. Naravno, to se često događa pod parolom „činim dobro i skrbim za svoju obitelj“. Društvo danas na muškarce pravi ogroman pritisak da tako čine. Muškarac koji svojoj obitelji priskrbljuje obilje materijalnih dobara obično izaziva veliko poštovanje, a da se pritom ne razmišlja koje su prave potrebe članova te obitelji. Možda ona više treba njega samoga nego da joj on priskrbljuje stvari. Možda bi on trebao manje čini stvari, a više biti uz nju.

Međutim najbolji način da muškarac ženi pokaže koliko ju poštuje jest…

Iskazati svojoj ženi poštovanje, što je također jedna od najboljih stvari koju možemo učiniti za svoju djecu, možemo na način da usporimo tempo, da joj poklonimo pažnju, da ju saslušamo i da smo zaista prisutni uz nju. Na neki način to od nas zahtijeva da se odreknemo kontrole. Koliko ćemo u tome uspjeti, pritom nije ni predvidljivo ni objektivno mjerljivo, a rezultati su rijetko odmah vidljivi. Međutim najbolji način da muškarac ženi pokaže koliko ju poštuje jest da se on svom snagom trudi biti muškarcem kakva ona zaslužuje, muškarcem kakvim ga Bog poziva da bude. Muškarci se bore s time zato što u osnovi i jest upravo to: borba.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike“ autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh