Duhovnost

IZ NOVE KNJIGE

Zašto si svećenik? Otuda trebaš krenuti. Otuda trebamo krenuti…

Zašto si svećenik?

Foto: Shutterstock

 

Zašto si svećenik?

Tko, što i kada se u tebi javilo uvjerenje da si pozvan (da te pozvao Bog, Crkva, događaji) postati svećenik?

Kada si svim svojim snagama, cijelim svojim umom, cijelom svojom dušom poželio svima navijestiti radosnu vijest Evanđelja, živeći u potpunosti ovu avanturu, unatoč svojim ograničenjima i strahovima?

Otuda trebaš krenuti.

Otuda trebamo krenuti.

Oduvijek u kršćanskim zajednicama postoje braća i sestre koji su potaknuti na posebnu radikalnost, na sveobuhvatan izbor, stavljajući se u službu zajednice

Naravno, svaka žena i svaki muškarac pozvani su doživjeti iskustvo Boga.

Ne bilo kakvoga Boga, već Boga o kojemu je Isus došao govoriti. Boga kojega je očitovao, navijestio, objavio jer su On i Otac jedno (Iv 10,30).

Svi smo svećenici zahvaljujući Krštenju. Svi smo mi, učenici i učenice, pozvani naviještati svakom biću radosnu vijest o Bogu koji nas je stvorio, koji nas ljubi i od nas traži suradnju u ostvarenju Njegova plana ljubavi (Lk 10,1-20: Mt 28,16-20). Dogovoreno.

Ali, oduvijek u kršćanskim zajednicama postoje braća i sestre koji su potaknuti na posebnu radikalnost, na sveobuhvatan izbor, stavljajući se u službu zajednice.

Živjeti Evanđelje nešto je što obuhvaća čitav život, dvadeset i četiri sata na dan

Živjeti Evanđelje nešto je što obuhvaća čitav život, dvadeset i četiri sata na dan.

Život svakoga učenika. Svake učenice.

U svim životnim prilikama.

U toj potpunosti, znaku preobilne božanske fantazije, u kaleidoskopu različitih senzibiliteta, neki doživljavaju poseban poziv i odlučuju staviti se na raspolaganje kršćanskim zajednicama, u potpunosti posvetiti svoj život naviještanju Evanđelja.

A neki odlučuju slijediti poziv postajući svećenicima, prezbiterima, vjerskim starješinama, odnosno braćom s većim iskustvom, koja pomaže drugima na putu vjere (1Tim 4,14; 1Tim 5,17; Tit 1,5).

Ne učitelji jer samo je jedan Učitelj (Mt 23,8), ne oci jer samo je jedan Otac (Mt 23,9), već suradnici radosti (2Kor 1,24) kako bi radost učenika bila potpuna (Iv 15,11).

Svaki poziv, svako zvanje, izražava intenzivnu želju za radošću

Samo radost koja teži punini, može se dijeliti.

Ako si na kraju odlučio postati svećenik, to je zbog želje da uđeš u puninu radosti.

Tvoje radosti i radosti drugih.

Svaki poziv, svako zvanje, izražava intenzivnu želju za radošću.

Iz knjige „Pastiri“ autora Paola Curtaza, koja izlazi uskro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh