Zanimljivosti

„POMIČNI“ BLAGDAN

Zašto se svake godine mijenja datum Uskrsa? Saznajte zašto svake godine dolazi do promjene datuma i kako se taj datum određuje…

Zašto se svake godine mijenja datum Uskrsa?

Foto: Shutterstock


 

Uskrs se u početku slavio svake nedjelje. U 2. stoljeću počeo se slaviti jednom godišnje, između 22. ožujka i 24. travnja.

Kako se određuje datum Uskrsa? Uskrsni su se događaji odvili za vrijeme stare židovske Pashe. Krist je imao svoju posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuo za vrijeme tog židovskoga blagdana. Židovi su slavili Pashu 14. dana mjeseca Nisana. Bio je to sedmi mjesec židovskoga kalendara, a odgovara našem ožujku i travnju, početku proljeća.

U Crkvi se u početku Uskrs nije slavio u svim krajevima u isto vrijeme, ali uvijek je bio povezan sa židovskom Pashom. S obzirom da se uskrsnuće dogodilo u nedjelju, s vremenom je postalo praksa da se godišnja proslava Kristovog uskrsnuća slavi nedjeljom. Time se želi istaknuti važnost nedjelje, ali i izbjeći, u to vrijeme prisutnu opasnost, da se Uskrs poistovjeti sa židovskom Pashom.

Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa počinje se razlikovati u istočnoj i zapadnoj Crkvi. Prema pravilu Katoličke Crkve, datum Uskrsa određuje se na prvu nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca, počevši s 21. ožujkom. Taj datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs blagdan koji mijenja svoj datum. U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa zbog toga Uskrs može biti kasnije. Zato Uskrs ne slave svi kršćani na isti dan.

Priredila Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 89
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh