Mladi

NEKOLIKO RAZLOGA ZA PROMIŠLJANJE

Zašto sam još uvijek sam(a)?! Jednako kao što Bog tebe priprema za tvoju srodnu dušu, budućeg supružnika, tako i njega ili nju mora pripremiti za tebe…

Zašto sam još uvijek sam(a)?!

Foto: Shutterstock


Zato što ti Bog nije na prvom mjestu…

Upravo je to velika bolest današnjice. Uzeli smo Bogu njegov kraljevski tron i dodijelili ga čovjeku. Da to nije istina, zar bismo tako očajnički trebali neku osobu? Možeš li uistinu reći da ti je Bog dovoljan? U tom slučaju, trebao bi i moći prihvatiti da cijeli život ostaneš sam. Trebamo li drugoga za ispunjenje vlastitih želja i potreba ili tražimo nekoga kome ćemo uljepšati život svojom ljubavlju i služiti mu po uzoru na Krista?

Zato što nisi našao svoj mir u Bogu…

Poznata molitva svetog Augustina glasi: „Za sebe si nas stvorio, Bože, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi.“ Nije to izrekao čovjek koji je odmalena čitao Sveto pismo i meditirao nad teološkim istinama; nije to izrekao čovjek koji je odrastao pod staklenim zvonom, daleko od prljavština ovoga svijeta. Sveti Augustin okusio je grešne naslade i opekao se na mnogim područjima. Dugo je tražio svoj mir u svjetovnim užicima, da bi nakraju shvatio u kome se jedinome krije jedini i pravi mir. Što mi tražimo u drugome i može li nam to uopće dati čovjek?

Zato što nisi stabilan…

Veza kakvu je Bog zamislio je veza dvoje zrelih i samostalnih ljudi – duhovno i emocionalno. To znači da nisi spreman za vezu ako ju želiš samo zato da bi druga osoba ispunila tvoje potrebe. Ako se ne znaš nositi sa samoćom, tjelesnošću i vlastitim problemima, nemoj misliti da će se to popraviti kada budeš u vezi. Dok toga ne postaneš svjestan, dobro je da ti Bog ne pošalje srodnu dušu jer bi ju tako samo zauvijek otjerao od sebe.

Zato što vjeruješ u bajke…

U tekstu se spominje termin srodna duša. Ako pritom pomisliš na osobu koju je Bog stvorio baš za tebe, a sada je negdje na zemaljskoj kugli i ti čekaš da se susretnete jer bi s nekim drugim tvoj život bio promašen, grdno se varaš i dobro je da si još sam. Ljubav je odluka. Ljubav se stvara između dvaju pojedinaca koji su spremni ulagati u svoj odnos i neprestano se truditi jedno oko drugoga. Ljubav je Božji dar. Ne postoji osoba koja je stvorena baš tako da odgovara svim tvojim manjkavostima. Ne postoji osoba bez mane. Tvoja srodna duša je osoba koju sam izabereš ne isključivši pritom razum, ali ni srce, i uvijek se savjetujući sa Stvoriteljem.

Zato što još nije pravo vrijeme…

Jednako kao što Bog tebe priprema za tvoju srodnu dušu, budućeg supružnika, tako i njega ili nju mora pripremiti za tebe. Budi strpljiv i moli za tu osobu, i nikada ne gubi vjeru u Boga! Ako i dolazi u zadnji čas, ipak nikada ne kasni.

Zato što vezu ne gledaš kao pripremu za brak…

Svakoj kršćanskoj vezi cilj je brak. Ne ulazi u vezu s nekim u kome ne vidiš svoga budućeg supružnika. Ako ti je veza samo isprobavanje i zabava, zahvali Bogu što te od nje čuva.

Zato što hodaš zatvorenih očiju…

Možda ti je odgovor na molitve čitavo vrijeme pred nosom. Nekada je potrebno pustiti svoje idealističke koncepte o onom pravom te ugrabiti ono što ti Bog šalje, prije nego bude prekasno. Otvori oči!

Autorica: Mirjana Matijašević

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh