Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Zašto poslije duhovnih vježbi ponovno padamo u grijeh „Između susreta, kad smo sjedili i ležerno razgovarali, svatko se od njih hvalio na kakvim je duhovnim vježbama bio u toj godini, pričali su o svojim duhovnim bitkama, o pobjedama, o tome što su upravo 'položili' – kao izviđači koji uče nove stvari, kao na utrci. Kad je došlo u programu vrijeme predviđeno za ispovijed, Bog mi je pokazao da će svaki od njih pasti u grijeh poslije tih duhovnih vježbi. Priznajem da nisam bio u stanju to svima reći, jednostavno, nisam mogao…“

Zašto poslije duhovnih vježbi ponovno padamo u grijeh

Foto: Shutterstock

 

Kad je Abraham sklapao savez s Bogom, Bog mu je naredio da presiječe životinje na polovice. Toplo meso se isparavalo i vidjela se unutrašnjost:

Odgovori mu: „Prinesi mi junicu od tri godine, kozu od tri godine, ovna od tri godine, jednu grlicu i jednog golubića.“ Sve mu to donese, rasiječe na pole i metnu sve pole jednu prema drugoj; pticâ nije rasijecao. Ptice grabežljivice obarale se na leševe, ali ih je Abram rastjerivao. Kad je sunce bilo pri zalazu, dubok san obuzme Abrama, a onda se na nj spusti gust mrak pun jeze. (…) Kad je sunce zašlo i pao gust mrak, pojavi se zadimljen žeravnjak i goruća zublja te prođu između onih dijelova. Toga je dana Jahve sklopio savez s Abramom. (Post 15, 9 – 12. 17 – 18a)

Ne volimo samoću jer u samoći susrećemo sebe, uz pomoć Boga, koji osvjetljuje našu rasječenu unutrašnjost

Zbog čega takav strašan prikaz saveza? Netko može reći da je to nehumano. Bog je slikovito pokazao Abrahamu kako se treba moliti rekavši mu: „Rasijeci te životinje koje imaš u sebi: vola, bika, kravu – ili što god tamo već imaš.“ Rasijeci napola, tj. pokaži unutrašnjost svojeg životinjstva. Tako se sklapa savez s Bogom: pronalaziš u sebi životinju i rasiječeš ju. Gledaš joj unutrašnjost, gledaš kako isparava istina, koja te iznenađuje. I tek tada, kako nam govori Biblija, Bog prolazi u vatri i sklapa savez s tobom. Treba rasjeći u sebi nekakav unutarnji sloj površinskog privikavanja na Boga i vidjeti ono što se unutra nalazi. Kada imamo susret u zajednici, tad je sve u redu i pjevamo: „Slava Gospodinu!“ A što kad smo sami? Tada sve naše smeće postaje aktivno. Ne volimo samoću jer u samoći susrećemo sebe, uz pomoć Boga, koji osvjetljuje našu rasječenu unutrašnjost. Samoća i praznina nas straše i zato bježimo u gledanje televizije, alkohol, nikotin, ovisnosti, drugu osobu, grijehe, u pobožnosti, u bilo što – samo da ne bismo morali pogledati u unutrašnjost svoje savjesti. A upravo ti takav pogled, ako za njega skupiš hrabrost, može dati oslobođenje od onoga što je još uvijek u tebi zaraženo, bolesno, neispravno, lažljivo, pohlepno, oholo, ponosno, lijeno, nezahvalno, perverzno, izopačeno, osjetljivo, licemjerno, puno mržnje – čovjek nosi u sebi različite stvari. Ako je Abraham vidio tri životinje, onda koliko ih može vidjeti Augustin?

Kad je došlo u programu vrijeme predviđeno za ispovijed, Bog mi je pokazao da će svaki od njih pasti u grijeh poslije tih duhovnih vježbi

Sjećam se jednih duhovnih vježbi za skupinu veoma pobožnih muškaraca. Kad sam ih ugledao, asocirali su me na zlato ratnih heroja, jer su vratovi i prsa njih svih bili ukrašeni različitim medaljicama. Nisu to bile, kako sudim, lažne pobožnosti, nego izraz njihove istinske ljubavi prema Bogu – asocirali su me na medalje i odličja za junaštvo u ratu. Između susreta, kad smo sjedili i ležerno razgovarali, svatko se od njih hvalio na kakvim je duhovnim vježbama bio u toj godini, pričali su o svojim duhovnim bitkama, o pobjedama, o tome što su upravo „položili“ – kao izviđači koji uče nove stvari, kao na utrci. Kad je došlo u programu vrijeme predviđeno za ispovijed, Bog mi je pokazao da će svaki od njih pasti u grijeh poslije tih duhovnih vježbi. Priznajem da nisam bio u stanju to svima reći, jednostavno, nisam mogao. Nekima sam pak uspio i oni su mi kasnije poslali pisma sa sadržajem: „Pao sam.“ Zbog čega se to dogodilo? Jer kad su duhovne vježbe prošle, oni su se vratili u svoju svakidašnjost, ostali su sami sa sobom i tad je sve izlazilo na površinu. Pokazalo se da oni nisu ušli u dubinu sebe, ostali su samo na površini, samo odličja i dokazivanje. Nisu pronašli i rasjekli životinju koja je u njima. Kada čovjek ne rasijeca zvijer, tada zvijer rastrga čovjeka. To je rat.

U sentencijama židovskih otaca napisano je i o starcu, velikom svećeniku, koji je bio na tom položaju osamdeset godina – što je bila veoma nesvakidašnja situacija – taj je čovjek osamdeset godina bio svet! Ali pred sam kraj svojeg života skrenuo je u krivovjerstvo. Osjećate li kakva je to situacija? Biti osamdeset godina čovjek koji odlučuje o pravovjerstvu, a kasnije ući u krivovjerstvo! Postao je saducej, posumnjao je u istinitost govorene Tore i u uskrsnuće. Veliki svećenik! Kralj Salomon je pred kraj svojega života postao idolopoklonik i nije odustao od tog grijeha čak ni poslije jasna upozorenja Božjega:

I kada je Salomon ostario, njegove su mu žene okrenule srce prema drugim bogovima, i srce njegovo nije više potpuno pripadalo Jahvi kao što je pripadalo srce njegova oca Davida. Salomon je išao za Aštartom, boginjom Sidonaca, i Milkomom, sramotom Amonaca. Činio je ono što ne bijaše pravo u očima Jahvinim i nije se sasvim pokoravao Jahvi kao što se pokoravao njegov otac David. Tako sagradi Salomon uzvišicu Kemošu, sramoti Moaba, na gori istočno od Jeruzalema, i Milkomu, sramoti Amonaca. To učini za sve svoje žene tuđinke, koje su prinosile kâd i žrtve svojim bogovima. Jahve se razgnjevi na Salomona jer je okrenuo srce svoje od Jahve, Boga Izraelova, koji mu se bio dvaput javio i koji mu je baš tada zabranio štovati druge bogove, ali on nije održao te zapovijedi. (1 Kr 11, 4 –10)

Ne postoji takva molitva, ne postoje takve duhovne visine poslije kojih se ne može pasti

Nemojmo zaboraviti to da je on bio najmudriji čovjek na cijeloj zemlji! To znači da nas ništa ne čini sigurnima. Može se dogoditi da se priviknemo na ono što nas približava k Bogu. Ne postoji takva molitva, ne postoje takve duhovne visine poslije kojih se ne može pasti. A onaj tko uzlazi na viši položaj, može pasti niže i njegov pad može biti veći. Samo nas Isus može obraniti. A da bi nas on mogao obraniti, moramo biti svoji. Jer svatko od nas ima isto ime: grijeh. Sve duhovne vježbe, svi darovi i karizme samo su mistična kozmetika. Naravno, izgledamo ljepše u Božjim očima zahvaljujući tomu, ali to nismo mi. Tuš za trepavice nije trepavica.

od duha do uha 3dUlomak iz knjige „Od Duha do uhaˮ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh