Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto ponekad vrijeđam one koje najviše volim, odbacujem ih od sebe, zadajem im rane, one iste koje su meni zadali i činim baš ono što sam/a mrzio/la?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Isuse, koliko je samo situacija iz moga djetinjstva, kada možda moja majka ili otac, kao supružnici nisu dali jedno drugome ljubav, reagirali su burno, posvađali se, vikali, dopustili da gorčina i sebičnost uđe u njih i onda sam ja često nastradao/la. Koliko sam se samo puta osjećao/la krivim/om za njihov svađe, nevoljenim/om, koliko sam puta donio zakletve da neću sam/a kao supružnik, kao roditelj reagirati tako, a ipak reagiram. Zašto? Zašto ponekad vrijeđam one koje najviše volim, odbacujem ih s time od sebe, možda i tjeram na grijeh i zadajem im rane, one iste koje su meni zadali i činim baš ono što sam mrzio/la? Jer je u meni još gorčina, osjećaj manje vrijednosti, strah i hrpa „zidova“ koje sam podigao/la, tako da se s jedne strane bojim kada itko priđe do tih zidova, bojim se povreda, supruga/e, djece, a zbog svega nemam ni o tebi Oče pravu sliku i često sam nemilosrdan/a, bez ljubavi i suosjećanja, a ne želim to.

Koliko puta sam reagirao/la krivo, jer sam uslijed svih tih rana bio/la nesiguran/a, htio sam nešto…

S druge strane Gospodine ti mi kažeš da mi sve opraštaš, ali kao što ja opraštam svojim dužnicima. Koliko puta sam reagirao/la krivo, jer sam uslijed svih tih rana bio/la nesiguran/a, htio sam nešto, a ni sam/a nisam mogla učiniti kako treba, pa sam postao/la ljut/a i onda sam počeo/la kriviti i supružnika i djecu i ostale za određene stvari, a stvar je u tome da sam reagirao/la iz nemoći, svojih krivih stavova. Možda bi to i suprug/a trebao/la shvatiti, bolje razumjeti, ali iskreno, često ga zbog svega ne puštam do sebe, iako ga ustvari trebam. Zbunjen/a sam toliko mnogo puta, ustvari ni sam/a ne znam što napraviti i kako reagirati. Napose me bole sebične reakcije i ponašanje roditelja prema meni, kada su bili bitni samo oni, a mene se nije pitalo što ja želim, kada su mi nabijali osjećaj krivnje, stavljali teret, ucjenjivali me. Isuse, ne želim gledati u te rane i opravdavati se, želim od svega srca i odlučujem se oprostiti svojim roditeljima.

Želim se u srcu pomiriti sa roditeljima, želim ih poštovati, ali želim živjeti slobodu i ne osjećati krivnju ukoliko želim svoj život

Donosim ti i stavljam na Križ svaki osjećaj krivnje, svaki teret koji sam preuzeo/la nepotrebno na sebe, svaku krivu zakletvu, svaki krivi stav, napose ti donosim ono zbog čega reagiram krivo, gdje sam zarobljen/a zbog svega toga, a da toga nisam ni svjestan/svjesna. Želim se u srcu pomiriti sa roditeljima, želim ih poštovati, ali želim živjeti slobodu i ne osjećati krivnju ukoliko želim svoj život, život u slobodi svoje obitelji, sa suprugom i djecom. O predajem ti tu krivnju, odričem je se! Ispuni moje srce svojom ljubavlju tamo gdje je praznina od roditelja. I molim te nadoknadi mome/mojoj suprugu/supruzi i djeci svaki trenutak kada sam ih ranio/la zbog svega toga.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kao ljudi, najviše stavova donesemo u djetinjstvu i najveći utjecaj na nas i definiranje naših stavova, pogleda i često motiva imaju naši roditelji. Pošto toga nismo svjesni ili barem ne u dovoljnoj mjeri, sve to donesemo u brak i možda očekujemo od supruga, djece da će imati razumijevanja i drugačije postupati. A ne vidimo da često naš stav i postupci vrijeđaju njih i onda oni reagiraju krivo. Naravno, nisam ja uvijek kriv/a, ali što je sa takvim situacijama. No, bitno je ne osuđivati roditelje, jer oni su dali ono što smo su sami dobili i vjerojatno su sami bili povrijeđeni. No, želim li ja „presjeći“ to i stvoriti nova temelja svoga braka u tome dijelu, ali i temelja života svoje djece, jer to mogu, jer to znam i jer mi je Bog na raspolaganju. Samo trebam krenuti, uporno i strpljivo…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh