Duhovnost

IZ KNJIGE „SVETA MISA. NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU“

Zašto ne primamo novčane i materijalne blagoslove Plod prikazivanja misne žrtve za zadobivanje materijalnog blagoslova je i promjena srca koja nas u upravljanju povjerenim blagoslovima čini dostojanstvenima.

Bog nas želi novčano i materijalno blagosloviti, a ovo su neki razlozi zašto ne primamo te blagoslove

Foto: Shutterstock

 

Naš se nebeski Otac brine za nas i želi da uvijek i u svemu imamo dovoljno svega, da živimo dostojanstveno. On želi da imamo i viška materijalnih i novčanih dobara kako bismo ih mogli dijeliti s onima koji su u većoj potrebi od nas (2 Kor 9,8). Vjernik koji Isusa iz evanđelja poznaje osobno zna koje su granice kršćanskog dostojanstva u raspolaganju materijalnim dobrima, zna biti mudar u trošenju i davanju. On zna da dobra kojima raspolaže nisu njegova, nego mu ih je povjerio Bog. Zna da ih nije dobio, bez obzira koliko se trudio steći ih, kako bi ih gomilao i trošio u vlastitim požudama, već kako bi njima blagoslivljao one koji su u potrebi.

Neki su si time odredili cijeli život i neće moći zakoračiti u materijalni ili financijski blagoslov sve dok ih Isus ne otkupi od njihove duboke nutarnje odluke

Plod prikazivanja misne žrtve za zadobivanje materijalnog blagoslova je i promjena srca koja nas u upravljanju povjerenim blagoslovima čini dostojanstvenima. Ponekad ne primamo, kako piše apostol Jakov, zato što tražimo kako bismo potrošili u svojim požudama (Jak 4,3). Neke od najteže prepoznatljivih grešnih požuda su: želja za posjedovanjem, želja za vlašću, kontrolom i moći.

Razlog dugotrajnih i nerješivih materijalnih i financijskih problema može biti u nutarnjim odlukama, u zakletvama koje smo izrekli na svoju štetu. Osobno itekako dobro znam da je ovo uistinu moguće. Možda smo u ranom djetinjstvu bili ponižavani zbog neimaštine te smo u jednom trenutku razočaranja duboko u sebi odlučili da ne želimo ništa imati – svojom smo voljom čvrsto odlučili da želimo biti siromašni kako bismo izbjegli daljnja razočaranja. Neki su si time odredili cijeli život i neće moći zakoračiti u materijalni ili financijski blagoslov sve dok ih Isus ne otkupi od njihove duboke nutarnje odluke. Neki su tako, primjerice odlučili da se nikad neće udavati, ženiti ili imati djece. To su davno zaboravili, no njihova je nutarnja odluka itekako aktivna i priječi ih u ostvarivanju blagoslova. Neki su opet odlučili da će učiniti sve kako bi jednog dana bili bogati i zbog toga neće moći prestati zgrtati bogatstvo dokle god ih Božja milost ne oslobodi.

Ponekad smo samo zarobljeni strahovima, osjećajima krivnje i manje vrijednosti…

Blagoslov može biti zapriječen i negativnim stavovima i očekivanjima te negativnim riječima osobâ koje su u djetinjstvu imale autoritet nad nama, poput naših roditelja, učitelja, svećenika… Neki su, nažalost, još uvijek pod utjecajem nesmotrenih riječi poput: „Ti nikad nećeš uspjeti ni u čemu! Ti ćeš uvijek biti gladan kruha! Ti si potpuno nesposoban da si išta zaradiš!…”

Ponekad smo samo zarobljeni strahovima, osjećajima krivnje i manje vrijednosti…

Isus nas od svega toga može i hoće otkupiti. Ponavljam, on želi da imamo dovoljno svega i, još više, želi da dajemo, da pomažemo onima koji nemaju a nužno im je potrebno kako bi mogli živjeti dostojanstveno.

Ulomak iz knjige „Sveta misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh