Osobni razvoj

OBNOVA UMA

Zašto nam je teško prepustiti se vodstvu Duha Svetog Naša sposobnost pouzdati se u Njegovo Gospodstvo izgubljena je još dok smo nastajali u majčinoj utrobi! Kao odrasli, na najdubljoj razini, razmišljamo ovako: „Onda mi nije pomogao. Neće to učiniti ni sada.“

Zašto nam je teško prepustiti se vodstvu Duha Svetog

Foto: Shutterstock

 

Pomanjkanje pouzdanja započinje još u majčinoj utrobi, kada naš duh prvi put doživljava šok zagađenosti čovjekova grijeha i nečistoće koji prodiru kroz tijelo majke i izazivaju mučninu našega duha koji se netom rađa. Budući da smo stvoreni u ozračju Božje čistoće te posjedujemo stanovito temeljno sjećanje na Njegovu svetost, potresaju nas valovi ljudske bolesti grijeha, kojoj naša vlastita pala narav dopušta ulazak i razaranje jasnoće i ljepote našega duha.

Kada bismo vapaj našega duha iz majčine utrobe mogli pretočiti u riječi, one bi glasile otprilike ovako: „Gdje si, Gospodine? Zašto dopuštaš da mi se ovo događa? Poslao si me izvršiti zadaću za Te, a sada sam sav zbunjen i potresen. To nije pošteno!“ Naš je duh „znao“ da su riječi iz Poslanice Efežanima 2,10 istinite, i prije nego što nam je oblikovan um: „Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo”. Naš je vapaj stoga: „Gubim se u ovoj smrdljivoj kaljuži grijeha: kako ću sada moći učiniti ono za što si me poslao?”

„Onda mi nije pomogao. Neće to učiniti ni sada”

Naša sposobnost pouzdati se u Njegovo Gospodstvo izgubljena je još dok smo nastajali u majčinoj utrobi! Kao odrasli, na najdubljoj razini, razmišljamo ovako: „Onda mi nije pomogao. Neće to učiniti ni sada.“ No istina je da on jest bio s nama, još u majčinoj utrobi (Ps 139), ali smo mi izgubili sposobnost pojmiti to na način kojim bismo to bili sposobni pretočiti u riječi. Ako nas poseban dar Božji za to ne osposobi, nismo u stanju pouzdati se da će – odreknemo li se tjelesnoga nadzora nad samima sobom – On nama vladati sigurno i spokojno.

Sve je veći broj onih kojima je teško dopustiti Duhu Svetomu da upravlja njihovim životima

Ako nas roditelji, koji za naš djetinji um predstavljaju Boga, ne uspiju dovesti u red i obuzdati naše neobuzdane emocije, kao odrasli ćemo biti u još većoj napasti vjerovati da nam Bog neće pomoći prepustimo li nadzor nad sobom Njegovu Duhu Svetomu.

Roditelji su sve manje tu za svoju djecu kada ih ona trebaju. Naše društvo i sâmo sve više izmiče nadzoru te se obiteljske strukture raspadaju. Stoga je sve veći broj onih kojima je teško skupiti dovoljno pouzdanja da bi Duhu Svetomu dopustili da upravlja njihovim životima, iako su ga možda pozvali u svoj život kako bi učinio upravo to. (…)

Kako se prepustiti vodstvu Duha Svetoga i uživati u svojem novom životu u Kristu čitajte u knjizi Johna Lorena i R. Lorena Sandforda „Preobraženi život”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh