Duhovnost

SVETI IVAN KASIJAN

Zašto molitvi ne biste trebali posvetiti samo odabrani dio dana Neprestano održavanje vatre molitve omogućuje da čovjek „ne gasne“, da stalno u sebi ima žeravicu predanosti

Zašto molitvi ne biste trebali posvetiti samo odabrani dio dana

Foto: Unsplash, Marcos Paulo Prado

 

Ivan Kasijan govorio je o tzv. orationis statusu: „Jer iznimno malo se moli svatko, tko je naučio moliti se samo onda, kad kleči. Nikad se pak ne moli onaj, tko čak klečeći ne otvara svoje srce i na bilo koji način nije prisutan.“ (Collationes, 1, 14)

Neprestano održavanje vatre molitve omogućuje da čovjek „ne gasne“, da stalno u sebi ima žeravicu predanosti, a moramo se prisjetiti da muhe ne slijeću na vruću zdjelu

Preporučivao je savršenu metodu koja olakšava koncentraciju, tako da se tijekom dana, pa čak i noću, neprestano pozivamo na neki poznat nam tekst iz Svetog pisma. Neprestano održavanje vatre molitve omogućuje da čovjek „ne gasne“, da stalno u sebi ima žeravicu predanosti, a moramo se prisjetiti da muhe ne slijeću na vruću zdjelu, kao što se i demoni neće nakalemiti na duh koji je predan molitvi!

Ako molitvi posvetimo samo odabrani dio dana, vrlo lako ćemo podleći kušnji da se oslobodimo žudnje za Bogom i počnemo žudjeti za bilo čim drugim samo ne za njim

Čovjek koji neprestano nastoji mišlju, riječju, činom, postupcima, osjećajima biti uz Boga, ima male izglede da zgriješi. Ako molitvi posvetimo samo odabrani dio dana, vrlo lako ćemo podleći kušnji da se oslobodimo žudnje za Bogom i počnemo žudjeti za bilo čim drugim samo ne za njim. To je početak svakog grijeha.

Iz knjige „Valovi milosti“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Iskoristi popust i do 18.12. nabavi knjigu po akcijskoj cijeni od 60 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh