Duhovnost

STARAC PAJSIJE ODGOVARA

Zašto molimo i upućujemo zazive Bogorodici da nas spasi? Zar Biblija ne uči da je Isus – Spasitelj? „Razmotrite, mladiću, ovaj primjer. Recimo da ste bili osoba visokog autoriteta i moći i posjetili ste grad u pratnji svoje majke. Svaka osoba u tom gradu čekala bi da vas vidi i poželjela bi dobrodošlicu i vama i vašoj majci. O njoj bi rekli najnevjerojatnije riječi čak i da je osobno ne poznaju...“

Foto: Pixabay

 

„Zašto molimo i upućujemo zazive Bogorodici da nas spasi, kako Crkva potiče? Zar Biblija ne uči da je Isus – Spasitelj? Je li to ispravno?“ upitao je mladić svetog starca Pajsija jednom prilikom posjeta Svetoj Gori.

Svetac je odgovorio: „Isus je naš jedini Spasitelj. Dao je sebe za nas.“ Pa mu je dao primjer:

„Razmotrite, mladiću, ovaj primjer. Recimo da ste bili osoba visokog autoriteta i moći i posjetili ste grad u pratnji svoje majke. Svaka osoba u tom gradu čekala bi da vas vidi i poželjela bi dobrodošlicu i vama i vašoj majci. O njoj bi rekli najnevjerojatnije riječi čak i da je osobno ne poznaju. Dok biste slušali ove riječi, bili biste vrlo sretni i ponosni na svoju dobru majku.

… Ali sada će jadna žena uvijek govoriti da ju je spasila tvoja majka iako si ti bio osoba koja ju je zaposlila

Zbog toga je Isus sretan i ponosan na svoju majku kad nas sluša kako o njoj govorimo dobre riječi. Sad zamislite da je siromašna žena otišla do vaše majke i zamolila je da vas pita možete li joj dati posao, a vi ste pristali učiniti ovu uslugu svojoj majci. Ali sada će jadna žena uvijek govoriti da ju je spasila tvoja majka, iako si ti bio osoba koja ju je zaposlila. Upravo je to razlog zbog kojeg također molimo našu Presvetu Gospu Bogorodicu da nas spasi. A njezinu Sinu koji ima svu moć, ali je ponizan, više je nego drago čuti kako izgovaramo velike riječi o Njegovoj voljenoj majci.“

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh