Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto me Isus poziva da budem „malen“ u svome braku? I kako to mogu (p)ostati

RAZMATRANJE I MOLITVA


Gospodine, ti si molio i slavio Oca što je tajnu Kraljevstva Nebeskog i puta do Neba sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima (Mt 11,25). Prije svega, želim vidjeti koliko u mome životu ima slavljenja, radosti, zahvale, a koliko prigovaranja, žalosti, kukanja, opravdavanja da je za moje loše postupke kriv moj supružnik? Koliko ustrajem u molitvi i zahvaljujem Bogu na daru života i braka? Ili brak banaliziram, kao ovaj svijet? Jesam li ja u grupi „mudrih i umnih“ ili u grupi „malenih“ ljudi? Ako ustrajem u svojem „pravedničkom“ stavu – ako uporno smatram da je supružnik odgovoran i za svoj i za moj dio i da u našem braku ima problema u suštini zato što mi suprug/a ne daje dovoljno ljubavi i poštovanja, jer se ponaša loše, jer dovoljno ne vjeruje, jer ne moli dovoljno, jer možda uopće ne slijedi Krista – tada nisam među „malenima“. Jer, kako mu na taj način pokazujem Krista, kako svojim primjerom svjedočim kako postupiti, kako prvi/a dati ljubav i poštovanje, kako bih na koncu sam/a dobio/la ono što mi treba po Božjem promislu?

Koja je moja uloga?

Naravno da ću pasti, slab/a sam, prevari me svijet, Sotona, prečesto slušam „prijatelje“, ljude koji ne vjeruju u Božju Pravednost i njegove zakone i kao da od njih čekam potvrdu da je moje ponašanje u redu, da je supružnik taj koji se treba mijenjati i postati dobar, ponizan. Na što onda mene Bog poziva? Koja je moja uloga, ako tako postavljam stvari? Je li Isus po tome uopće umro za mene, da bih se i ja po njemu spasio/la, da bih bio/la blagoslovljen/a ili je to namijenjeno samo mome supružniku i to treba samo njemu jer je on loš? Razmislit ću još jednom, ubrajam li se u mudre i umne ili u malene? Zar je Isus slavio Oca zato da mi napakosti i prikaže Boga u lošem svjetlu, kao nekoga tko mi se neće otkriti? Baš suprotno! Tajna neba je u poniznosti, a Isus mi izričito kaže da bez njega ne mogu učiniti ništa. Kaže mi da dođem k njemu ako sam umoran/na i opterećen/a i da će me ON odmoriti (Mt 11,28).

I kaže mi Isus jednu od najbitnijih stvari za moj brak, život i spas, da sve to mogu imati jedino po Njemu

Također kaže neka uzmem njegov jaram na sebe, kako bi me On mogao voditi jer samo tako uistinu mogu ići pravim putem u braku, u obitelji. Samo tako ispravno vidim i shvaćam. Isus mi kaže i jednu od najbitnijih stvari za moj brak, život i spas: da sve to mogu imati jedino po njemu i da moram učiti od njega kako bih postao ponizan/na, jer je On krotka i ponizna srca; da je jedino to istina i da ću jedino tako na koncu naći spokoj duši (Mt 11,29). Vjerujem li to ili i dalje ‘vodim’ brak po svome, uvjeravajući se u svoju pravednost?

Kajem se, Isuse, za svoju sebičnost. Kajem se što sam te toliko puta odbacio i zbog toga prečesto odbacio/la i svoga supruga / svoju suprugu. Potakni me svojim Svetim Duhom da shvatim da istinski ponizan/na mogu biti samo s tobom.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Tek kada shvatim i prihvatim Isusov jaram i vodstvo u braku, kada shvatim da o braku trebam učiti od Njega i da trebam postupati kontra od onoga kako postupa svijet, naći ću spokoj duši i bit ću svome braku na blagoslov. Odluka je na meni: opravdavanje ili učenje. Ako želim učiti, nije problem ni ako padnem, ali ako opravdavam grijeh, u zabludi sam i štetim svome braku.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh