Čitamo knjigu

ON MIJENJA

Zašto konzervativce iritira papa Franjo Papa koji cijepa ustaljenju tradiciju

Foto: Pixabay

 

Konzervativcima je jako zasmetala papina odluka da ne slavi svoj prvi Veliki četvrtak u Bazilici Svetog Ivana Lateranskog i da obred pranja nogu učini u maloljetničkom zatvoru u Casal di Marmo.

Kako može jedna žena sljedbenica islama uosobiti jednoga od dvanaest apostola na Posljednoj večeri?

Cijepanje ustaljene tradicije. No, još više je iritirala gesta pranja nogu dvjema ženama, od kojih je jedna od njih muslimanka. Kako može jedna žena sljedbenica islama uosobiti jednoga od dvanaest apostola na Posljednoj večeri? – komentiraju prelati tradicionalisti u Apostolskoj palači.

„U Buenos Airesu kardinal Bergoglio je u obred prihvatio i djevojke. I mi smo predložili prisutnost žena. U Vatikanu su, unatoč ponekom otporu, prihvatili prijedlog“, objasnio je zatvorski kapelan, o. Gaetano Greco. Znak je to neposredne povezanosti pape i klera koji je više u kontaktu sa svakodnevicom.

Sad ćemo izvršiti ovaj obred pranja nogu jedni drugima, i neka svaki od nas razmisli: jesam li doista na usluzi i na pomoć drugome? Razmišljaj samo o tome, to je znak da te Isus pomilovao“

Dvanaestorici maloljetnika – katolicima, pravoslavima i mulimanima – Franjo je jednostavno rekao: „Sad ćemo izvršiti ovaj obred pranja nogu jedni drugima, i neka svaki od nas razmisli: jesam li doista na usluzi i na pomoć drugome? Razmišljaj samo o tome, to je znak da te Isus pomilovao“. Franjo govori o Isusu, no spreman je ohrabriti i sljedbenike drugih religija da dobro žive svoju vjeru. Na Lampedusi – gdje je stigao nakon tragedije sedam mrtvih osoba i desetaka onih koji su preživjeli brodolom, držeći se satima za gajbe za uzgoj tunjevine – papa je zaželio pedesetorici muslimanskih izbjeglica da u vremenu Ramadana njihov religijski post donese „obilate duhovne plodove“.

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI: U razdoblju od 10. do 30 studenoga knjigu po sniženoj cijeni od 84 umjesto 140 kuna možete nabaviti ovdje.

 

Posebna pogodnost! Za narudžbe veće od 200 kuna, besplatna poštarina. Provjerite i ostale akcije Biblioteke Figulus ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh