Duhovnost

IZ KNJIGE „SVETA MISA. NAJVAŽNIJA STVAR NA SVIJETU“

Zašto je važno prikazati Svetu Misu za otkupljenje od posljedica koje smo drugima nanijeli svojim grijehom „Ponekad nećemo nakon ispovijedi pronaći mir sve dok svojom pokorom, odnosno molitvama, prikazivanjem misne žrtve i vlastitih žrtava, ne postignemo milost za onoga koga smo svojim grijehom ranili.“

Jeste li ikada prikazali Svetu Misu za otkupljenje od posljedica koje ste nekome nanijeli svojim grijehom?

Foto: Shutterstock

 

Grijeh je nepravda koja uvijek nanosi štetu, bilo nama, bilo nekome drugome. Primjerice, ako smo nekoga financijski teško oštetili i nakon toga se pokajali i štetu odlučili nadoknaditi, to jednim dijelom možemo učiniti tako da nadoknadimo novčanu vrijednost štete. Ali kako ćemo oštećenoj osobi nadoknaditi razočaranje, bol, žalost i druge duševne boli koje smo joj prouzročili svojim grijehom (krađom, prijevarom, otimačinom, nemarom…)? Dobra je vijest da nema te štete koju možemo počiniti svojim grijesima, a da je Bog ne bi mogao otkupiti, odnosno okrenuti je na dobro onome koga smo oštetili. Po našem iskrenom prikazivanju misne žrtve za otkupljenje od posljedica koje smo nekome nanijeli svojim grijehom, Bog može na sebe uzeti boli koje smo prouzročili sebi i drugima. Bog može dati milost iscjeljenja srca, može dati milost da onaj koga smo povrijedili opet pronađe mir u duši, milost da opet uspostavi odnos povjerenja s nama, milost da oprosti u dubini duše. Bog toj osobi može nadoknaditi štetu i u ‘nekoj drugoj valuti’, odnosno može joj dati ono što joj je još potrebnije. Što god s vjerom zatražimo za one koje smo grijesima ranili dogodit će se (Mk 11,24; Iv 14,13; Iv 15,7; Iv 16,23).

Nadoknada štete nas uvodi u stvarnost težine grijehâ i tako nas štiti od toga da ih ponavljamo

Ponekad nećemo nakon ispovijedi pronaći mir sve dok svojom pokorom, odnosno molitvama, prikazivanjem misne žrtve i vlastitih žrtava, ne postignemo milost za onoga koga smo svojim grijehom ranili.

Bilo bi dobro da nakon naročito teškog grijeha, poput abortusa, prikazujemo misnu žrtvu i za druge koji se nalaze u istoj kušnji ili će se u njoj nalaziti. Tako ćemo im pomoći da tu kušnju pobijede ili da, ako su joj podlegli, pronađu mir u skrušenoj ispovijedi. Nadoknada štete je izraz stvarnog kajanja, izraz prave ljubavi prema Bogu i bližnjemu i često najbolja vrsta pokore za počinjene grijehe. Nadoknada štete nas uvodi u stvarnost težine grijehâ i tako nas štiti od toga da ih ponavljamo…

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Sveta Misa. Najvažnija stvar na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh