Duhovnost

IZ KUŠNJE U POBJEDU

Zašto je Isus bio kušan u pustinji (kako je to povezano s nama) „Ako je Bog bio tako zadovoljan s Isusom, zašto ga je onda uveo u pustinjsko iskustvo?”

Zašto je Isus bio kušan u pustinji (kako je to povezano s nama)

Foto: Shutterstock

 

„Tada Duh odvede Isusa u pustinju da ga napastuje đavao” (Mt 4,1).

Kakav nevjerojatan redak! Matej neustrašivo izjavljuje da je Duh Božji odveo Krista u pustinjsko iskustvo, gdje je morao proći kroz oštra iskušenja. Što je još nevjerojatnije, ovaj redak slijedi odmah nakon prizora velike slave, kad je Isus bio kršten u rijeci Jordanu. Nakon što je izišao iz vode, otvorilo se nebo i na njega je sišao Duh Božji poput goluba:

„I glas s neba reče: ‘Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao’” (Mt 3,17).

Netko bi mogao pitati: „Ako je Bog bio tako zadovoljan s Isusom, zašto ga je onda uveo u pustinjsko iskustvo?” Dopustite mi podsjetiti vas da je Isus uzor za život nas vjernika. Ivan piše: „Kakav je on, takvi smo i mi u ovome svijetu” (1 Iv 4,17). Štoviše, Krist je bio „poput nas iskušavan svime, osim grijehom” (Heb 4,15). Poruka iz Pisma je da će svi koji su u Kristu proći kroz iskustvo kušnje, upravo kao Isus.

Ne iskušava nas Bog, nego đavao!

Takve kušnje dolaze jedino onima koji hodaju po Duhu i u zajedništvu su s Gospodinom. Međutim, kad nas Duh Sveti uvodi u pustinju, Bog na umu ima jedan vječni naum. No, ne griješite misleći da nas iskušava Bog; to čini đavao.

„Neka nitko u napasti ne rekne: ‘Bog me napastuje.’ Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga.” (Jak 1,13).

Kušnje kroz koje prolazi duhovna osoba

Isus nije mogao biti kušan velikim grijehom, jer bio je pravedan; njegova iskušenja trebala su biti u duhovnom području. Jednako vrijedi i za nas danas. Doista, duhovna osoba vjerojatno nije u iskušenju opiti se ili drogirati; njezina su iskušenja sličnija onima kojima je bio kušan Krist – hoće li biti poslušna Riječi ili hoće li se pouzdati u Oca.

Ne dopustimo đavlu da nam otme pomazanje ili potkopa naš poziv. Pouzdajmo se u Riječ Božju i prijeći ćemo iz kušnje u pobjedu – upravo kao Isus.

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: http://www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / http://www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh