Duhovnost

PEDESETNICA

Zašto je golub simbol Duha Svetoga

Aleteia: Zašto je golub simbol Duha Svetoga

Foto: Shutterstock


 

U Novom zavjetu Duh Sveti više se puta pojavljuje u obliku goluba. Tako se pri Isusovu krštenju spominje: „siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba“ (Lk 3, 22).

Zašto baš golub?

„Duh Božji je lebdio nad vodama”

Prije svega biblijski stručnjaci ističu da Babilonski Talmud govori da je Božji duh lebdio nad vodama pri stvaranju u obliku goluba: „Božji je duh lebdio nad vodama – kao što golub leprša nad svojim mladuncima, a da ih ne dotakne.“ To nije baš isti tekst kao u Postanku, ali se i ondje spominje da je „duh Božji lebdio nad vodama“ (Post 1, 2).

„Golubica se vrati k njemu…”

Zatim je golub poslan od Noe da traži kopno nakon što su potopne vode prestale rasti. Postanak kaže: „Prema večeri golubica se vrati k njemu, i gle – u kljunu joj svjež maslinov list…“ (Post 8, 11) Ta je epizoda izravno vezana uz Isusovo krštenje, jer se potop u kršćanstvu smatra slikom krštenja.

Golubi su u davnini smatrani simbolima božanskoga

Treće, u poganskom kontekstu, golubi su u davnini smatrani simbolima božanskoga. Bogovi i boginje bili su okruženi golubima.

Golub doziva u pamet Božju čistoću, i podsjeća na silazak Duha Svetoga

Golub se u kršćanskoj umjetnosti ne prikazuje samo na Isusovu krštenju, već i u nizu biblijskih događaja, kao što su navještenje, kad je anđeo navijestio Mariji da će roditi Sina Božjega. Prvi su tabernakuli u kojima je čuvana euharistija bili oblikovani poput goluba koji se spušta na oltar.

Golub, sa svojim čistim, bijelim perjem, doziva u pamet Božju čistoću, a njegov lagan let podsjeća na silazak Duha Svetoga u dušu. To je prekrasna slika, koja traje već stoljećima.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh